Zonnepanelen als middel om energiearmoede tegen te gaan

18.05.2023 | 't Hoekje Anne Agterbos

Zonnepanelen als middel om energiearmoede tegen te gaan

Een nieuwtje uit de categorie ‘zinvolle projecten’: op een schuur in het Friese Augustinusga worden 162 zonnepanelen geplaatst door coöperatie GOED om energiearmoede tegen te gaan. De projectopbrengsten gaan naar mensen die het minder breed hebben.

Het idee is dat mensen lid kunnen worden van de coöperatie om vervolgens te participeren in een project, meldt omroep Fryslân. Deelnemers kunnen meedoen vanaf een inleg van 50 euro, deze inleg moet worden terugverdiend over een periode van vijftien jaar, en deelnemers krijgen daar ook nog een rente van 4 procent bij.

Coöperatie GOED gebruikt de energietransitie als middel om maatschappelijke doelen te steunen. De coöperatie krijgt een lening vanuit de overheid tegen een vaste prijs om het project te financieren, hierdoor kan het investeringsrisico laag blijven. Coöperatie GOED heeft verschillende projecten lopen en de opbrengst gaat naar verschillende maatschappelijke doelen.

Lees ook: Een inclusieve energietransitie: alle Nederlanders aan hernieuwbare energie

De Energiebank Fryslân ondersteunt het project en hoopt samen met andere maatschappelijke organisaties zoals de voedselbank energiearme huishoudens te verbinden met het project. De Energiebank Fryslân is in het leven geroepen om mensen te helpen die moeite hebben met het betalen van hun energierekening. De opbrengsten van de verkochten stroom gaan dan ook naar de Energiebank.

Het project is een win voor alle partijen. De panelen worden gelegd op de schuur van een boer, die ook de vruchten plukt van het project. De boer in kwestie kampt namelijk met asbest, en met de opbrengsten die hij krijgt uit het verhuren van zijn dak, kan hij de kosten van het verwijderen van de asbest dekken.

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Sungrow EV-Solutions (English)

Logo SUNGROW
1 juni 2023
15:00

SUNGROW

Lees verder

Training: Esdec Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
6 juni 2023
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Webinar: Sungrow Expert Training: Commercial portfolio - optimise your projects (English)

Logo SUNGROW
7 juni 2023
15:00

SUNGROW

Lees verder

Event: Feestelijke opening nieuwe vestiging van groothandel SolarToday in Beernem

Logo SolarToday
8 juni 2023
14:00
Nijverheidstraat 7A, Beernem

SolarToday

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu