Zonnepark geeft batterijen elektrische auto tweede leven

08.06.2020 Norbert Cuiper

Zonnepark geeft batterijen elektrische auto tweede leven


Afgedankte batterijen van elektrische auto’s kunnen goed opnieuw worden gebruikt als opslagmedium voor zonneparken. Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology.

Er verschijnen steeds meer elektrische auto’s op de weg. Daardoor ontstaat een groeiende berg aan batterijen die worden afgedankt als ze niet meer geschikt zijn voor hergebruik in een auto. Maar een nieuwe studie van het MIT toont aan dat deze batterijen nog steeds bruikbaar zijn om elektriciteit op te slaan, bijvoorbeeld van zonneparken. Hiermee kan de levensduur van de batterijen met meer dan tien jaar worden verlengd, meldt MIT.

Winstgevend voor beide partijen

Het hergebruik van de batterijen kan winstgevend zijn voor zowel de leverancier van de elektrische voertuigen als voor de uitbater van het zonnepark. Dat blijkt uit de MIT-studie, die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Applied Energy. De wetenschappers, waaronder postdoc-onderzoeker Ian Matthews en Tonio Buonassisi, hoofd van het MIT-lab dat zonne-energie onderzoekt, keken in detail naar een fictief zonnepark in Californië.

Investeren in oude batterijen

De wetenschappers concludeerden dat het zonnepark met batterijen die eerder waren gebruikt in elektrische auto’s een goede investering vormde als de batterijen minder dan 60 procent van de nieuwprijs kostten. Ze gingen ervanuit dat dat de batterijen werden gebruikt voor het zonnepark totdat ze op minder dan 70 procent van hun capaciteit werken, terwijl ze bij ingebruikname voor het zonnepark nog 80 procent van hun capaciteit bezitten.

Meer onderzoek nodig

Volgens Matthews kunnen batterijen nog bruikbaar zijn als ze zelfs 60 procent of minder van hun capaciteit hebben. Om dat uit te zoeken is meer onderzoek op langere termijn nodig, zegt hij. Veel fabrikanten van elektrische auto’s beginnen al met dergelijk onderzoek. Enkele fabrikanten zoals Rivian ontwerpen hun batterijpakketten zodanig dat hergebruik van de batterijen mogelijk wordt. Een recent rapport van McKinsey concludeert dat hergebruik van batterijen de helft van de vraag naar opslag van duurzame energie kan dekken.