Zonnestroom goedkoper door samenwerking in solar sector

26.02.2020 Norbert Cuiper

Zonnestroom goedkoper door samenwerking in solar sector

De kostprijs voor zonnestroom kan verder omlaag als marktpartijen in de solar sector meer samenwerken. Dat blijkt uit een actieplan dat NVDE en Energie-Nederland hebben gepubliceerd, meldt Holland Solar. De vereniging kan sterk bijdragen aan de beoogde samenwerking.

Zonnestroom wordt steeds goedkoper. Afgezien van een tijdelijke prijspiek voor zonnepanelen door het coronavirus zal de kostprijs van elektriciteit uit zon de komende tien jaar verder dalen. Geschat wordt dat de kostprijs circa 40 procent zal dalen tegen 2030. De kostprijsreductie komt vooral door technologische innovatie op gebied van modules, inverters en overige hardware. Ecofys schat dat zestig procent van de kostprijsreductie bij PV is te danken aan de technologische ontwikkeling.

Klimaatakkoord

Er zijn ook andere factoren die de kostprijs van PV beïnvloeden, waaronder het beleid. Nederland geeft subsidie aan zonne-projecten en vergoedt zonnestroom die wordt teruggeleverd aan het net. In het nationale klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt om bij te dragen aan kostprijsreductie, zoals het tenderen van zonne-projecten, het beter plannen van projecten in samenwerking met netbeheerders en bevoegd gezag, en het verlengen van subsidieregeling SDE+ van 15 naar 20 jaar.

Actieplan voor samenwerking

Van de voorziene kostprijsreductie is circa veertig procent te realiseren via de afspraken in het klimaatakkoord, zo melden de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) en Energie-Nederland. Beide partijen presenteerden onlangs een actieplan om de kostprijs verder te verlagen door marktpartijen onderling te laten samenwerken op diverse gebieden. Dit levert een verlaging van de kostprijs met enkele euro’s per kWh op, ‘een bescheiden doch niet te verwaarlozen bijdrage’.

Internationale ontwikkelingen en andere afspraken in het klimaatakkoord, waarbij marktpartijen in concurrentie lagere kostprijzen realiseren, hebben een groter aandeel in de kostprijsreductie.

Zon en wind op dezelfde locatie

Toch is het de moeite waard om marktpartijen onderling samen te werken, omdat hiermee niet alleen interne kosten verminderen maar ook externe kosten worden beperkt. Zo stelt het actieplan voor om zon en wind op dezelfde locatie te ontwikkelen, waardoor de investeerder kan besparen op aansluitkosten en de netbeheerder kostbare netverzwaringen kan voorkomen. Dit laatste is ook de reden dat de NWEA namens de windsector meedoet in het actieplan.

Normeren en standaardiseren

Het actieplan noemt als een van de manieren van samenwerking door marktpartijen het normeren en standaardiseren. Dit gebeurt al op gebied van installaties, waardoor de kwaliteit en de veiligheid toenemen, met name brandveiligheid. Hiervoor zijn opleidingen, certificeringen en inspecties nodig. Daarnaast werken partijen samen met maatschappelijk verantwoord ondernemen, zoals met het recyclen van afvalmateriaal. Holland Solar is betrokken bij de oprichting van stichting OPEN, die het systeem van inzameling en recycling van e-waste, waaronder zonnepanelen, zal stroomlijnen.

Actieplan

Lees meer over hoe marktpartijen kunnen samenwerken voor kostprijsreductie in het actieplan.

Sofasessies

Holland Solar nodigt bezoekers aan Solar Solutions International uit voor haar sofasessies.