Zonnewarmtenet zoekt en vindt deelnemers en partners

23.09.2022 Joyce Beuken

Zonnewarmtenet zoekt en vindt deelnemers en partners

De Haarlemse buurt Ramplaankwartier gaat voor verduurzaming. In de wijk wordt een zonnewarmtenet aangelegd dat gebruikmaakt van PVT-panelen.

In de loop van dit jaar gaat de projectgroep op zoek naar de beste marktpartijen voor verschillende zaken rond het project, zoals de levering van de warmtepompen en installatie van de apparatuur. In Triple Solar is in ieder geval een partner gevonden voor het leveren van de PVT-panelen.

Stroom en water van zelfde bron
De thermische energie wordt via een wijknet diep in de grond opgeslagen. ’s Winters wordt dit warme water omhoog gepompt. Vervolgens warmt een geluidsarme pomp in de woning het water verder op. "De stroom voor de warmtepomp wordt ook geleverd door de Triple Solar PVT-panelen. Zo wordt deze complete wijk gasloos", schrijft de Nederlandse producent van de panelen.

Het plan kon starten na toekenning van een rijksbijdrage van het Programma Aardgasvrije Wijken. Voorafgaand aan het project werden uitgangspunten geformuleerd door de gemeente en projectgroep. Hierin werd onder meer vastgelegd dat de maandlasten niet omhoog mochten gaan, het wooncomfort zou moeten toenemen, er nagenoeg geen CO2-uitstoot mocht overblijven en de wijk onafhankelijk moest worden van de grote spelers.

Opslag ondergronds
Een groep onderzoekers onder leiding van TU Delft onderbouwde het plan technisch en financieel. In de warmere maanden wordt water via de PVT-panelen opgewarmd, waarna dit via een wijkwarmtenet getransporteerd wordt naar warmte- en koude opslagplekken. Deze bevinden zich op zo’n 100 meter diepte.

In de winter, als het water is afgekoeld tot 18 graden Celsius, wordt het water omhoog gevoerd naar de woning. De warmtepomp verwarmt het water naar 55 graden Celsius. Dit is voldoende voor de centrale verwarming en warm douche- en tapwater.