Zwitserse waterbatterij met capaciteit van 20 miljoen kilowattuur in gebruik genomen

04.07.2022 Simone Tresoor

Zwitserse waterbatterij met capaciteit van 20 miljoen kilowattuur in gebruik genomen

Een waterbatterij die elektriciteit kan opslaan gelijk aan 400.000 batterijen voor elektrische auto's, is in Zwitserland in gebruik genomen, schrijft Euronews. Het zal een van Europa’s belangrijkste hiernieuwbare energiebronnen worden.

De pompcentrale is ingebouwd in een ondergrondse grot in het Zwitserse kanton Wallis. Met de mogelijkheid om grote hoeveelheden hydro-elektrische energie op te slaan en op te wekken, zal de batterij een belangrijke rol spelen bij het stabiliseren van de stroomvoorziening in Zwitserland en Europa.

Twee grote bassins
Een waterbatterij of pompcentrale is een vorm van hydro-elektrische energieopslag. De batterij is gemaakt van twee grote bassins water die zich op verschillende hoogtes bevinden.

Het kan overtollige elektriciteit opslaan door water van het lagere bassin naar het hogere bassin te pompen, waardoor de batterij wordt opgeladen. Wanneer elektriciteit nodig is, wordt de richting van het water omgekeerd. De waterstroom laat een turbine draaien die waterkracht opwekt.

Vermogen van 900 megawatt
Hydrobatterijen zijn vooral handig voor het opslaan van overtollige energie die wordt geproduceerd door energiebronnen zoals wind, zon en kernenergie. De energie wordt in tijden van overproductie naar het bovenste bassin gepompt en kan vervolgens worden vrijgegeven om energie te produceren tijdens perioden van grote vraag.

Waterbatterijen zijn het type energieopslag met de grootste capaciteit die er momenteel bestaat. De centrale heeft zes pompturbines en een totaal vermogen van 900 megawatt, genoeg om maar liefst 900.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Belangrijke rol bij het stabiliseren van de energienetwerken
Met een opslagcapaciteit van 20 miljoen kilowattuur aan elektriciteit, hoopt men dat de waterbatterij een belangrijke rol zal spelen bij het stabiliseren van de energienetwerken van Zwitserland en Europa. Tijdens periodes van grote vraag, zoals tijdens hittegolven, kan de batterij de kans op overbelasting van het net verkleinen.

De batterij bevindt zich 600 meter onder de grond tussen de stuwmeren van Emosson en Vieux Emosson in Wallis. Het project kende grote logistieke en technische uitdagingen en het duurde dan ook veertien jaar om het te voltooien. Er moest 18 kilometer aan tunnels door de Alpen gegraven worden om de fabriek te maken.