'Batterijopslag is de volgende stap in de energietransitie’

11.03.2022 Joyce Beuken

Over een maand vindt Solar Solutions International weer plaats in de Expo Haarlemmermeer. Onder tientallen exposanten is Wattkraft, de grootste en langst bestaande importeur van Huawei Solar. Het biedt niet alleen een breed portfolio aan Huawei-omvormers, maar ook aan Huawei-batterijen.

"Batterijopslag is de volgende stap in de energietransitie", aldus Dominique Leuwol, verantwoordelijk voor de Huawei-distributiepartners in de Benelux. "Samen met hen voorzien wij de Benelux van omvormers en energieopslagsystemen van Huawei. We zetten daarbij maximaal in op het ondersteunen van onze partners en installateurs bij het uitrollen van deze technologie."

Batterij onmisbaar
"Het wegvallen van de Beligsche "terugdraaiende teller" voor zonne-stroom en het invoeren van een premie op de thuisbatterij zorgde voor een enorme stroomversnelling", stelt Leuwol.

"Maar in Nederland zien we de interesse ook snel toenemen, onder andere vanwege de stijgende elektriciteitsprijs en behoefte aan energie-autonomie. En we zetten een stapje in de toekomst: huizen worden kleine energiefabriekjes met slimme energiesystemen die allerhande duurzame technologie aansturen zoals EV-laders, warmtepompen en PV. Het opslaan van elektriciteit is daarbij onmisbaar, en dat geldt ook voor het hernieuwbare-energiesysteem van morgen als geheel."

Plug-and-play
De voordelen van de Huawei thuisbatterij zijn legio. Zo is het een modulair systeem; op de powermodule kunnen 3 batterijen van 5 kilowattuur worden aangesloten. Zo kan het meegroeien met de energiebehoefte van een huishouden. Daarnaast is het een plug-and-playsysteem, zeker in combinatie met een Huawei-omvormer.

Ondanks dat installatiegemak noemt Leuwol ondersteuning van partners en installateurs prioriteit nummer 1: ‘We hebben het over nieuwe technologie.’ Wattkraft is Certified Service Partner van Huawei. Het helpt bij zaken zoals ontwerp, installatie en onderhoud. Naast die praktische zaken investeert het volop in kennisdeling.

Groot succes
Leuwol: "Dat doen we bijvoorbeeld met de Huawei solarbus. De volgende tour start eind maart, het tourschema staat op de website. Installateurs krijgen een korte en krachtige presentatie waarna we direct aan de slag gaan met het installeren van een batterij. Dat was vorig jaar een groot succes onder de groothandels waarmee we samenwerken. We informeren en inspireren onze partners ook op andere manieren, onder andere via podcasts en het streamen van onze Solar Inside tv-uitzendingen. Daarnaast bieden we een e-learning omgeving waar installateurs laagdrempelig certificaten kunnen behalen. Op onze kennisbank vind je bovendien allerhande relevante achtergrondinformatie. Zo willen we onze relaties meenemen in de uitrol van de batterij."