'We moeten PV in Europa gaan produceren'

11.10.2021 Simone Tresoor

Vorige week meldde Solar365 al dat de klimaatmaatregelen die de Chinese regering neemt om CO2-uitstoot te verminderen, effect heeft op de PV-productie in het land. Hierdoor zal de aanvoer van zonnepanelen naar Europa waarschijnlijk stagneren, wat een negatief effect heeft op de energietransitie. Eens te meer wordt duidelijk hoe afhankelijk Nederland is van China.

CEO Roland Pechtold van GroenLeven tekent morgen bij het kruisje als ze afnemers zoeken om een fabriek voor PV-productie en recyling in Europa te bouwen, schrijft Change.inc. Het probleem in China is tweeledig: de afgelopen weken zijn de prijzen voor steenkool enorm gestegen en de maatregelen om CO2-uitstoot te verlagen zijn op scherp gesteld.

Dit heeft als gevolg dat het land niet aan de vraag naar elektriciteit kan voldoen. De provincies hebben een quotum opgelegd gekregen voor wat betreft hun energieverbruik waardoor belangrijke havens en industriegebieden soms dagenlang geen stroom hebben en dus niet kunnen produceren.

De productie is ondoorzichtig en verschepen in vervuilend
Willen we wel zo afhankelijk zijn van China? Buiten dit probleem begint ook de ondoorzichtigheid van de productie te knellen. Sinds er bekend is dat sprake kan zijn van dwangarbeid van Oeigoeren wordt Europa ongemakkelijk. Ook het verschepen van de panelen is zeer vervuilend en dus totaal niet duurzaam.

Allemaal zaken die juist pleiten voor productie in Europa. “We moeten de fabricage van zonnepanelen terughalen naar Europa”, zegt Pechtold. “De Europese Commissie, Diederik Samsom en Frans Timmermans moeten dit aanzwengelen.” Uiteraard heb je de mensen en de kennis hiervoor nodig, maar studies wijzen uit dat het mogelijk is.

Lees ook: ‘Onze energietransitie is afhankelijk van China, dat is een onwenselijke situatie’

Subsidie en CO2-heffing
Zo blijkt uit een onderzoek van Cap Gemini dat de Europese Unie binnen tien jaar tijd vijf of zes fabrieken gereed kan hebben die jaarlijks 19 gigawattpiek aan PV kunnen maken. Dat is vergelijkbaar met het vermogen aan zonnepanelen dat tussen 2019 en 2020 in heel Europa werd geïnstalleerd.

Pechtold: “Europa moet zich hard maken voor zowel de productie als de recycling van PV. Laat de Europese Unie actief ondersteunen met subsidie en een CO2-heffing aan de grens op Chinese panelen. We zijn degene die begonnen zijn met vervuilen, laten we dan ook de eersten zijn om het op te lossen.”