99,5 megawatt PV op een bedrijventerrein, zo doen de Belgen het

24.05.2023 Simone Tresoor

99,5 megawatt PV op een bedrijventerrein, zo doen de Belgen het

Net over de grens, in het Belgische Noord-Limburg is op het Lommelse bedrijventerrein Kristalpark III het grootste zonnepark van de Benelux tot stand gekomen met 99,5 megawatt aan PV. Op het terrein van 93 hectare, zo’n 200 voetbalvelden, liggen maar liefst 303.000 zonnepanelen, verbonden met 2.200 kilometer aan kabel.

Het grootste zonnepark van de Benelux is goed voor 85.000 megawattuur per jaar. Het equivalent van het jaarverbruik van 25.000 huishoudens. De bedrijven die zich in de toekomst op Kristalpark III zullen vestigen, kunnen inpluggen op de zonne-installatie en zijn op die manier zeker van groene energie. Bovendien werd in alle fases van dit project rekening gehouden met de aanwezige natuur op de site. De site wordt nog aangevuld met dertien windturbines.

De installatie van het zonnepark gebeurde door ENGIE Fabricom, dat ook gedurende vijftien jaar zal instaan voor het onderhoud van de zonnepanelen. LRM, Stad Lommel en Nyrstar investeerden samen 60 miljoen euro in Kristal Solar Park.

‘We hebben het bedrijventerrein van dood naar levend gebracht’
Jeroen Bloemen, chief corporate affairs officer van LRM, een Belgische investeringsmaatschappij: “We hebben het solarpark ontwikkeld om het bedrijventerrein van dood naar levend te krijgen. Het bedrijventerrein is in 2018 in bedrijf genomen en is voor een groot deel eigendom van LRM en van de stad Lommel. Het bleek moeilijk investeerders te vinden die zich hier wilden vestigen en LRM en de stad hebben samen besloten dat ze wilden gaan kijken hoe ze het braakliggende land konden inzetten voor verduurzaming.”

Het doel van het zonnepark was tweeledig. Enerzijds wilde LRM bijdragen aan de klimaatdoelstellingen en aan de andere kant wilden ze het industrieterrein, waar in eerste instantie weinig bedrijven geïnteresseerd waren, in de etalage zetten.

Lentevuurspin
Toen LRM hun plannen op tafel legden klopten de natuurverenigingen aan om aan te geven dat de natuurwaarden op het terrein niet vergeten mochten worden. Bepaalde grassoorten en heide, maar vooral de Lentevuurspin, waren van belang. In samenspraak met de natuurvereniging is toen besloten een natuurbuffer aan te leggen van 40 hectare.

Deze grond is overgenomen door de natuurverenigingen en daar is alles ondergebracht wat zij belangrijk vinden. Er heeft een verhuizing plaatsgevonden flora en fauna. Dit is uniek te noemen omdat de samenwerking met een natuurvereniging vaak wordt overgeslagen. Met als resultaat een afspraak in de rechtszaal samen.

Het plan werkt goed. In 2019 is het zonnepark in gebruik genomen. Inmiddels zijn er heel veel nieuwe bedrijven bijgekomen, het is eigenlijk zo goed als uitverkocht. Ook heel grote bedrijven die voor duizenden extra banen zorgen. Zo ging het industrieterrein van het muurbloempje naar het aantrekkelijkste meisje van de klas.

Nyrstar
Momenteel wordt de energie van het zonnepark volledig afgenomen door het metaalverwerkingsbedrijf Nyrstar. Het bedrijf heeft speciaal gekozen voor ‘het groene stopcontact’ van dit terrein. In de toekomst is het plan dat, als alle braakliggende terreinen verkocht zijn, ook de ruimte onder de zonneparken verkocht gaan worden. De zich daar vestigende bedrijven verplichten zich dan de PV op hun dak te leggen. Momenteel is die optie nog te duur.

Duurzaamheid is in dit geval een unique selling point gebleken. Maar wat ook meespeelde was dat de bereikbaarheid over de weg bij Lommel de laatste jaren aanzienlijk is verbeterd en nog verder gaat verbeteren. Ook is er een verbinding over water die de ontsluiting met de haven van Antwerpen mogelijk maakt. En tenslotte ligt er een spoorverbinding.

LRM is een investeringsmaatschappij, honderd procent dochter van de Vlaamse overheid, die in Belgisch Limburg zo’n 60 tot 80 miljoen euro per jaar investeren. In twintig jaar tijd hebben ze meer dan 1 miljard euro geïnvesteerd in Belgisch Limburg. Het bedrijf is drukdoende dit geslaagde plan verder uit te rollen over andere bedrijventerreinen bij onze zuiderburen. Ze willen niet alleen financieren, maar ook verantwoordelijk zijn voor het complete projectmanagement.