Afval uit oude zonnepanelen kan batterijen efficiënter maken

18.07.2024 Evelien Schreurs

Afval uit oude zonnepanelen kan batterijen efficiënter maken

Een ‘superior-performance’ batterij maken met siliconen uit oude zonnepanelen: dat deden onderzoekers van het Qinqdao Institute of Bioenergy and Bioprocess Technology. Dit moet een duurzame en goedkope oplossing zijn voor het verwerken van zonnepanelen aan het eind van hun levensduur en voor het efficiënter maken van batterijen 

Doorgaans worden anodes – de minpool van een batterij – gemaakt van grafiet, maar deze kunnen ook gemaakt worden van siliconen. “Afval omzetten in waardevolle batterij-onderdelen vermindert significant de kosten van een lithium-ion batterij en verbetert hun toegankelijkheid”, vertelt Dong Tiantian, een van de onderzoekers.

Uit het onderzoek bleek dat de batterijen met siliconen een verbeterde elektrochemische stabiliteit en betere efficiëntie hebben. Door een nieuw type elektrolyt te gebruiken dat de siliconen delen in stand houdt, waardoor onnodige chemische reacties tot een minimum beperkt blijven.

Met de siliconen uit de zonnepanelen en het nieuwe type elektrolyt, behalen de batterijcellen een energiedichtheid van 340,7 wattuur per kilogram. Volgens de onderzoekers laat dit zien dat een goede performance en duurzaamheid van batterijen mogelijk en haalbaar zijn.