Alle hens aan dek om installateurs elektrotechniek op te leiden

29.01.2021 Simone Tresoor

Alle hens aan dek om installateurs elektrotechniek op te leiden

Peter Mors krijgt écht energie van het opleiden van studenten tot installateur elektrotechniek. Hij doet dit bij IW Noord-Holland (Installatie Werk Noord-Holland), vestiging Heerhugowaard. IW is een landelijk opleidingsbedrijf in de installatie- en elektrotechniek waar ze zorgen dat hun studenten klaar zijn voor de techniek van morgen.

De PV-sector groeit hard en schreeuwt om installateurs. “Helaas is de vraag naar personeel groter dan het aanbod”, aldus Mors. “Wij hebben te weinig instroom en dat terwijl de baangarantie bijna 100% is! We staan op open dagen en hebben meeloopdagen in het leven geroepen. Dan koppelen we jongeren aan een ouderejaars en krijgen ze een veel beter beeld wat de opleiding inhoudt.”

Rechts Peter Mors

Vrouwen zijn beter in secuurder werk als bedraden

“Ook hebben we tegenwoordig veel zij-instromers, zoals bijvoorbeeld koks of vrachtwagenchauffeurs die hun wisselende werktijden zat zijn, maar ook horecamedewerkers die door corona zonder werk zitten en zich willen laten omscholen”, vertelt de instructeur. “Een derde groep is de statushouders van alle leeftijden en nationaliteiten. Deze laatste groep vergt weer een geheel andere aanpak omdat de Nederlandse taal vaak nog een probleem is. Ook hebben we een redelijk aantal vrouwen rondlopen en dat heeft volgens mij alles te maken met de wat schonere en secuurdere werkzaamheden. Vrouwen zijn bijvoorbeeld echt veel beter in het bedraden van kasten.”

Als technisch medewerker bij een grote drukkerij kreeg Mors tijdens de crisis te maken met een grote ontslagronde. Tijd voor wat anders dus. Op aanraden van een vriend schreef hij een open sollicitatie naar IW. Daar zagen ze de techneut wel zitten en boden ze hem een baan én een opleiding aan. Twee jaar lang volgde hij een pedagogisch didactische opleiding aan de Aeres Hogeschool in Wageningen terwijl hij daarnaast zijn werkervaring opdeed. Inmiddels leidt hij zijn leerlingen alweer vier jaar op in elektrotechniek in de takken nieuwbouw, utiliteit en industrie.

Elke dag is anders

De leerlingen zijn bij IW in dienst en krijgen vanaf dag één salaris, werkkleding, gereedschap en zelfs een bedrijfsuitje en kerstpakket aan het eind van het jaar. Vervolgens worden ze gedetacheerd bij bedrijven die daarbij volledig worden ontzorgd. Als een leerling ziek wordt is dat risico voor IW. Twee keer per jaar wordt het werkbedrijf bezocht om te kijken hoe de leerling het doet. Afspraak met de bedrijven is dat ze  tijd stoppen in de studenten en ze veel verschillende werkzaamheden laten doen zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.

“Elke dag in de werkplaats is weer anders”, vertelt Peter Mors. “Er zijn studenten van verschillende niveaus en leerjaren die aan hun opdrachten werken. Als die opdracht af is moeten ze hem aan mij opleveren en precies uitleggen wat ze hebben gedaan. Het werkstuk wordt onder spanning gezet en dan kijken we of de installatie doet wat hij moet doen. We bespreken alle normeringen zoals aanrakingsveiligheid en dubbele isolatie om te zien of de opdracht goed is uitgevoerd.

De bouw die nooit af komt

Op woensdag geeft IW Mors de mogelijkheid tot bijscholing. Soms is dat op school en soms bij een bedrijf. Dit is hoognodig om de snelle ontwikkeling in systemen bij te houden. Ook zet IW, in samenwerking met partner Espeq, in op ontwikkelen in duurzaamheid op eigen terrein met het project ‘de bouw die nooit af komt’.

“Samen met o.a. Espeq zijn wij bezig met dit eeuwigdurende bouwproject”, zegt Peter. “Deze vier huizen zijn een constant lopend leerproject voor onze leerlingen. Huis één wordt helemaal afgebouwd en stoppen we vol met allerlei duurzame techniek, het huis van de toekomst zeg maar. Zo gaat Samsung bijvoorbeeld airco’s en warmtepompen leveren. Het wordt een grote showroom waar andere scholen ook kunnen komen kijken naar de techniek. Huis twee wordt een huis waarin constant kan worden gewerkt op verschillend vakgebied. Timmermannen, stukadoors, schilders, elektriciens kunnen hier steeds weer hun vak uitoefenen. Als de leidingen zijn gelegd en de badkamer is betegeld halen we alles er weer uit en beginnen we opnieuw. De laatste twee huizen zijn half af en dat laten we zo. Hier kan de metselaar leren metselen en de timmerman leren hoe hij een kozijn kan stellen. Dat is speciaal om die fase van de bouw te laten zien. Om het op een echte bouwplaats te laten lijken is er ook een bouwkeet, bouwkraan en zijn er steigers.”

'Ik ben onverminderd trots als ze met hun diploma vertrekken'

“Het leukste aan mijn werk vind ik het bezoeken van de jongens op hun werkplek. Dan zie ik ze écht aan de bak en laten ze trots zien waarmee ze bezig zijn”, aldus Mors. “Ik ben ook altijd onverminderd trots als ze hier met hun diploma vertrekken. Ik zie ze nóg binnenkomen als 17-jarige en dan is het moment daar dat ze klaar zijn. Ik heb ze dan écht een vak geleerd waarmee ze een mooie toekomst voor zichzelf kunnen opbouwen en dat vind ik fantastisch!”

Wij spraken ook met collega Erik Vellema van de opleiding installatietechniek van Installatie Werk Noord-Holland. Dat interview lees je op onze zustersite warmte365.