27.06.2022 | Nieuws Simone Tresoor
In het Duitse Schwarzheide laat het chemiebedrijf BASF een fabriek bouwen om ‘zwarte massa’ uit autoaccu’s terug te winnen. Hieruit kan in een latere fase nikkel, mangaan, kobalt en lithium worden teruggewonnen.
Aangezien er veel EV-autofabrikanten en celproducenten in de regio zitten is Schwarzheide een ideale locatie. In 2024 wordt er gestart met de bouw. De investering in de nieuwe fabriek versterkt BASF’s productie- en recyclinghub voor kathode-actieve materialen (CAM), schrijft vraagenaanbod.nl.
Zwarte massa
De zwarte massa uit de toekomstige fabriek zal de grondstof zijn voor de commerciële hydrometallurgische raffinaderij voor batterijrecycling die BASF later wil bouwen. "Met deze investering in een zwarte massafabriek voor batterijrecycling op commerciële schaal, zetten we de volgende stap om de volledige waardeketen voor batterijrecycling bij BASF tot stand te brengen. Dit stelt ons in staat om het end-to-end-recyclingproces te optimaliseren en de CO2-voetafdruk te verkleinen", zegt Peter Schuhmacher, president Catalysts-divisie bij BASF.
Hij vervolgt: "De gesloten kringloop van afgedankte batterijen tot CAM voor nieuwe batterijen, ondersteunt onze klanten in de gehele waardeketen van batterijen, vermindert de afhankelijkheid van gewonnen grondstoffen en maakt een circulaire economie mogelijk."
EU-batterijverordening
Het recylen van batterijen is belangrijk om de CO2-voetafdruk van elektrische voertuigen op batterijen te verkleinen en om te voldoen aan de circulaire beleidsvereisten die worden verwacht in het kader van de voorgestelde EU-batterijverordening. Deze hebben betrekking op de recyclingefficiëntie van lithium-ionbatterijen, evenals de doelstellingen voor materiaalterugwinning en gerecycleerd gehalte voor nikkel, kobalt en lithium.
1,7 keer meer investeringen in hernieuwbare energie dan in fossiel in 2023
Verticale tweezijdige opwek in het veld
Ook België draaide voor het eerst volledig op hernieuwbare stroom
RDI: 'Zonnepaneelomvormer is eenvoudig te hacken'
Warmte(opslag) krijgt te weinig aandacht
China wil monopolie op zonnepanelen houden: tot 850 gigawatt per jaar vanaf 2030
Moeten we ons zorgen maken over de prestaties van een elektrische auto in lage temperaturen?
Esdec
SUNGROW
SolarToday
Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!