BASF bouwt fabriek voor recycling van metalen uit autoaccu's

27.06.2022 | Nieuws Simone Tresoor

BASF bouwt fabriek voor recycling van metalen uit autoaccu

In het Duitse Schwarzheide laat het chemiebedrijf BASF een fabriek bouwen om ‘zwarte massa’ uit autoaccu’s terug te winnen. Hieruit kan in een latere fase nikkel, mangaan, kobalt en lithium worden teruggewonnen.

Aangezien er veel EV-autofabrikanten en celproducenten in de regio zitten is Schwarzheide een ideale locatie. In 2024 wordt er gestart met de bouw. De investering in de nieuwe fabriek versterkt BASF’s productie- en recyclinghub voor kathode-actieve materialen (CAM), schrijft vraagenaanbod.nl.

Zwarte massa
De zwarte massa uit de toekomstige fabriek zal de grondstof zijn voor de commerciële hydrometallurgische raffinaderij voor batterijrecycling die BASF later wil bouwen. "Met deze investering in een zwarte massafabriek voor batterijrecycling op commerciële schaal, zetten we de volgende stap om de volledige waardeketen voor batterijrecycling bij BASF tot stand te brengen. Dit stelt ons in staat om het end-to-end-recyclingproces te optimaliseren en de CO2-voetafdruk te verkleinen", zegt Peter Schuhmacher, president Catalysts-divisie bij BASF.

Hij vervolgt: "De gesloten kringloop van afgedankte batterijen tot CAM voor nieuwe batterijen, ondersteunt onze klanten in de gehele waardeketen van batterijen, vermindert de afhankelijkheid van gewonnen grondstoffen en maakt een circulaire economie mogelijk."

EU-batterijverordening
Het recylen van batterijen is belangrijk om de CO2-voetafdruk van elektrische voertuigen op batterijen te verkleinen en om te voldoen aan de circulaire beleidsvereisten die worden verwacht in het kader van de voorgestelde EU-batterijverordening. Deze hebben betrekking op de recyclingefficiëntie van lithium-ionbatterijen, evenals de doelstellingen voor materiaalterugwinning en gerecycleerd gehalte voor nikkel, kobalt en lithium.

recyclenaccuBASFnikkelmangaankobaltlithiumEV's

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Sungrow EV-Solutions (English)

Logo SUNGROW
1 juni 2023
15:00

SUNGROW

Lees verder

Training: Esdec Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
6 juni 2023
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Webinar: Sungrow Expert Training: Commercial portfolio - optimise your projects (English)

Logo SUNGROW
7 juni 2023
15:00

SUNGROW

Lees verder

Event: Feestelijke opening nieuwe vestiging van groothandel SolarToday in Beernem

Logo SolarToday
8 juni 2023
14:00
Nijverheidstraat 7A, Beernem

SolarToday

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu