Belangrijk deel Fit for 55 ook door het Europees Parlement aangenomen

18.04.2023 Jan de Wit

Belangrijk deel Fit for 55 ook door het Europees Parlement aangenomen
©Fastned

Europese CO2-uitstoot wordt in meerdere sectoren duurder, koolstoflekkage wordt tegengegaan en er komt een Sociaal Klimaatfonds om energie- en mobiliteitsarmoede te bestrijden. Eigenlijk was het een formaliteit dat het Europees Parlement zou instemmen met het Europese klimaatpakket Fit for 55, maar de gevolgen zijn wel gigantisch.

Het grote klimaatpakket Fit for 55 draait om een serie maatregelen die ervoor moet zorgen dat de Europese Unie zijn CO2-uitstoot in 2030 met 55 procent heeft verminderd ten opzichte van 1990. Daarmee is het een van de belangrijkste pijlers van de Europese Green Deal.

Lees ook: EU: ‘ETS moet versterkt de laatste fase in’

De belangrijkste maatregelen die het Europees Parlement heeft bekrachtigd zijn het geleidelijk afschaffen van gratis emissierechten in het Europese emissiehandelssysteem (ETS) vanaf 2026, het toevoegen van een tweede emissiehandelssysteem voor wegtransport en de gebouwde omgeving vanaf 2027, een nieuw systeem om koolstoflekkage om de Europese industrie te beschermen en een Sociaal Klimaatfonds om energie- en mobiliteitsarmoede tegen te gaan.

In principe komt er nog één formeel moment voordat Fit for 55 echt wettelijk zal gaan gelden. Dat is de ondertekening van het pakket door de lidstaten. Normaal een formaliteit, maar onlangs stelde Duitsland zo’n moment nog aan om een compromis voor de uitfasering van fossiele brandstofmotoren voor elkaar te krijgen.