Betekenen grotere panelen ook een hogere efficiëntie?

15.02.2021 Joyce Beuken

Betekenen grotere panelen ook een hogere efficiëntie?

Vorige week bleek uit onderzoek van Dutch New Energy Research dat een steeds groter deel van het hedendaagse zonnepaneelaanbod grotere zonnecellen bevat, mede omdat deze extra efficiënt zijn. Volgens Evert Bende, solar energy-consultant en voormalig onderzoeker bij TNO, is het echter nog maar de vraag waar de markt naar toe gaat.

Evert Bende, Solar Energy consultant en voormalig onderzoeker bij TNO, stelt een aantal kanttekeningen bij het verhaal, dat vorige week gepubliceerd werd op Solar365.

De belangrijkste vraag is volgens Bende waar de markt naar toe gaat. “In mijn optiek worden de grotere cellen met name geproduceerd voor de utility scale markt. Het lijkt erop dat producenten daarop inzetten omdat die markt kennelijk het grootste is.”

Paneel te zwaar

Bende vraagt zich af of installateurs voor de residentiële en commerciële markt wel zitten te wachten op grotere en zwaardere panelen. “De Nederlandse Arbowet heeft bepaald dat individuen geen panelen mogen tillen die zwaarder wegen dan 23 kilo. Dat gewicht is al een enorme uitdaging. De nieuwe panelen moeten al snel door twee installateurs getild worden. Ik vraag me dan ook af of Chinese producenten wel geluisterd hebben naar hun klanten in Westerse landen.” Het is niet gemakkelijk om een standaardpaneel van 1 bij 1.6 meter te dragen. Nieuwe, grotere panelen kunnen tot wel 34 kilo wegen. Voor het verplaatsen van een groot paneel zijn vaak meerdere installateurs nodig.

Efficiëntie

Dat we door groeiende cellen de maximale efficiëntie zullen bereiken, vindt Bende twijfelachtig. Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen de maximaal haalbare efficiëntie van enerzijds de cellen en anderzijds de panelen.  De efficiëntie van zonnecellen wordt bepaald aan de hand van welke hoeveelheid vermogen je genereert per vierkante centimeter zonnecel. Als je je zonnecel groter maakt, geeft hij natuurlijk meer output, maar dit zegt nog niets over de efficiëntie van de zonnecel.” In een paneel met kleine zonnecellen heb je meer onbenutte ruimte tussen de cellen. Als je een zonnecel groter maakt neemt de dode ruimte relatief af, waardoor het rendement van het paneel omhoog gaat. Dat heeft logischerwijs geen invloed op het rendement van de cel zelf.

Het is volgens Bende dan ook belangrijk om te begrijpen dat de hoogst haalbare efficiëntie op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd. “Het rendement van je paneel kan op twee manieren omhoog. Door je zonnecel te verbeteren, iets wat ieder jaar gebeurt. Of door je paneel slimmer te maken. Dat gebeurt bijvoorbeeld door de zonnecellen dichter tegen elkaar aan te zetten.”

Loze ruimte verdwijnt

Dit gegeven wordt ook geïllustreerd op de manier waarop we cellen verbinden. “Tiling ribbon technologie gaat over de verbinding van de ene zonnecel met zijn naburige cel. Eerst ging dat met een soort linten, zogeheten ribbons. Nu wordt er een andere manier gebruikt om de cellen te verbinden waardoor de loze ruimte steeds verder wordt weggewerkt. De efficiëntie van het paneel neemt dan toe, maar in de cel zelf verandert er niets. Verder zorgt de half-cut technologie (cellen in tweeën snijden) voor lagere elektrische stromen, minder verlies en dus een hogere module efficiëntie. ”

Hoewel een paneel met grotere cellen dus per vierkante meter meer energie opwekt, heeft dit verder geen invloed op de kwaliteit van de cel. Deze kanttekening moet in het achterhoofd gehouden worden bij het bestuderen van de cijfers.