Brancheorganisaties vinden investeringsplannen netbeheerders onvoldoende

01.12.2021 Jan de Wit

Brancheorganisaties vinden investeringsplannen netbeheerders onvoldoende

In een gezamenlijk statement hebben Energie-Nederland, Energie Samen, Holland Solar, NWEA en VEMW zich uitgesproken tegen de investeringsplannen van de netbeheerders voor 2022-2031 die volgens hun onvoldoende zijn. Tegelijk dragen de vertegenwoordigers van de sector enkele verbeterpunten aan. De netbeheerders moeten volgens hun allereerst meer ambitie tonen.

De brancheorganisaties noemen de investeringsplannen van netbeheerders “van cruciaal belang”, omdat het gebrek aan netcapaciteit “de grootste uitdaging” is voor het slagen van de energietransitie.

Lees ook: Netbeheerders publiceren investeringsplannen tot 2031

“Zij moeten laten zien wat nodig is om deze achterstanden in te halen en de verdere groei van duurzame productie en elektrificatie mogelijk te maken”, zo stellen de brancheverenigingen.

Zij vinden het “positief” dat de netbeheerders een onderling afgestemde set van scenario’s hebben gebruikt, maar die zijn niet in lijn met de actuele Europese en nationale ambities en wetgeving en daarom “niet voldoende”.

De vertegenwoordigers van de energiesector vinden daarnaast dat de netbeheerders de technologische ontwikkelingen van hernieuwbare opwek en de hieruit volgende impact op de netcapaciteit “onderschatten”. De investeringsplannen laten ten slotte zien wat de netbeheerders denken te kunnen realiseren, waar de sector liever had gezien welke investeringen nodig zouden zijn om de gekozen scenario’s te faciliteren.

Verbeterpunten
De brancheorganisaties dragen verschillende verbeterpunten aan, maar de belangrijkste zijn dat ten eerste de gekozen scenario’s voldoende ambitieus moeten zijn. Ten tweede willen zij dat de netbeheerders laten zien wat de totale netcapaciteit is om aan die scenario’s te voldoen en welke investeringen en middelen daarvoor nodig zijn.

“Als de netbeheerders nu van mening zijn dat zij onvoldoende middelen hebben om de noodzakelijke capaciteitsuitbreidingen te realiseren, dan dienen zij uit te leggen welke investeringen zij niet op tijd zouden kunnen realiseren, waarom niet en wat er voor nodig is om dit wel te kunnen doen”, zo leest het gezamenlijke statement.

Ten derde willen zij dat de netbeheerders rekening houden met de kosten die netgebruikers hebben als gevolg van het niet oplossen van knelpunten en betrek de markt bij deze prioritering.

“Er moet rekening gehouden worden met de kosten die netgebruikers hebben als gevolg van het niet oplossen van knelpunten en de markt moet bij die prioritering betrokken worden. Om de energietransitie te laten slagen is het noodzakelijk dat de totale omvang van deze uitdaging duidelijk wordt”, aldus de vijf brancheorganisaties.

Ten slotte stellen zij in de toekomst graag intensiever betrokken te willen worden bij het opstellen van de scenario’s, de prioritering en de investeringsplannen en zeggen bereid te zijn om bij te dragen aan oplossingen die de problematiek rond transportschaarste kunnen verlagen.