C&A-familie Brenninkmeijer op kop bij zon op dak

28.07.2022 Simone Tresoor

C&A-familie Brenninkmeijer op kop bij zon op dak

Uit onderzoek naar subsidiestromen blijkt dat C&A-familie Brenninkmeijer eigenaar is van de meeste zonnepanelen in Nederland. Die worden gelegd door Sunrock, die in 2020 zijn overgenomen door de investeringsmaatschappij Cofra van de Brenninkmeijers.

Het doel is alle grote daken te voorzien van zonnepanelen. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland en daarbuiten. In Nederland is ongeveer 1,5 miljoen vierkante meter dak door Sunrock belegd met PV. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat het bedrijf ook de grootste aanvrager is van zonnesubsidie. Van de 16,8 miljard euro die het Rijk de afgelopen 13 jaar reserveerde voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE), is 727 miljoen euro beschikbaar voor Sunrock.

'SDE werkt opportunisme in de hand'
Michiel Sluimers is directeur strategie en legt uit hoe het werkt. “De SDE garandeert een minimaal rendement, waardoor banken ons leningen durven te geven.” De overheid garandeert investeerders een minimale prijs voor hun stroom. Is de marktprijs lager dan dat bedrag, dan past de overheid het verschil bij.

De SDE werkt volgens Sluimers ook opportunisme in de hand omdat veel bedrijven, de Brenninkmeijers incluis, inschrijven met projecten die uiteindelijk helemaal niet gerealiseerd worden omdat ze de projecten niet rond krijgen. Sunrock koos voor grote daken. Sluimers en zijn collega’s schreven alle eigenaren van grote distributiecentra aan met de vraag of zij hun dak wilden verhuren. Maar het aantal grote daken is eindig, dus moest Sunrock snel zijn. Er was geld nodig om snel te groeien en dus ging het bedrijf drie jaar geleden in de verkoop en de familie Brenninkmeijer sloeg toe.

'66 projecten in wachtrij door congestie'
Zon-op-dakprojecten zijn minder moeilijk dan grondprojecten waar je naar de gemeente moet om een vergunning rond te krijgen. Wat overigens niet wil zeggen dat het een makkelijk proces is. Er moeten ook op dak veel technische en bureaucratische hordes worden genomen.  Denk aan afspraken met een aannemer om de panelen te leveren en leggen, regelmatig het verstevigen van de dakconstructie, afspraken met de netbeheerder over de plaats van de aansluiting en veel papierwerk met inspecties en verzekeringen.

Sluimers: “Door netcongestie staan 66 projecten van ons nu in de wachtrij. En je verliest de SDE-subsidie wanneer je een project niet binnen drie jaar oplevert. Dat dreigt nu dus voor veel projecten.”

Bij Sunrock zouden ze graag het Duitse systeem zien waarbij je een project echt moet uitvoeren als je er subsidie voor hebt gekregen, anders krijg je een boete. Dat haalt de vrijblijvendheid uit het systeem en zo liggen de subsidieprijs en daadwerkelijke kostprijs van een project ook dichter bij elkaar.

DHL Schiphol
Netcongestie is dus een bedreiging, maar het levert, zeker in combinatie met de hoge elektriciteitsprijs, ook weer nieuwe kansen op. Want ineens kijken vastgoedeigenaren met andere ogen naar die panelen op het dak. Nu kan het een oplossing zijn voor panden die door het vastgelopen stroomnet geen aansluiting kunnen krijgen. Zo bouwt DHL bij Schiphol een groot distributiecentrum, maar er is geen netaansluiting. Daar komen nu veel zonnepanelen, veel accu’s, en een gasgenerator voor als het eens wat minder weer is.

Een andere oplossing zou kunnen zijn dat de financiering geheel losstaat van de SDE en de eigenaar van het pand een minimumprijs voor de stroom garandeert. Door zonnestroom slim op te slaan als er overcapaciteit is en te verkopen als de prijzen hoog zijn, kan er veel geld worden verdiend. Zo kun je bijvoorbeeld elektrische vrachtwagens opladen bij overvloedige zon en ’s nachts laten rijden.