Chinese Trina Solar bouwt zonnepaneelfabriek in Texas

14.09.2023 Simone Tresoor

Chinese Trina Solar bouwt zonnepaneelfabriek in Texas

Meer dan 200 miljoen dollar gaat het Chinese Trina Solar investeren in een zonnepaneelfabriek in Wilmer in de Amerikaanse staat Texas, schrijft Reuters. Het zal de eerste productiefaciliteit van Trina op het noordelijk halfrond zijn. De fabriek zal goed zijn voor 5 GW aan modules en zal polysilicium uit de Verenigde Staten en Europa gebruiken.

Naar verwachting zal de faciliteit, met een oppervlakte van 1 miljoen vierkante meter, 1.500 banen creëren. De productie gaat in 2024 van start. De fabriek zal Vertex-zonnepanelen produceren met zonnecellen gebaseerd op wafers van 210 bij 210 millimeter. “Het doel van Trina bij het bouwen van deze fabriek is om te beginnen met het creëren van een ecosysteem van Amerikaanse productie dat de snelgroeiende Amerikaanse zonne-energiemarkt kan bedienen”, zei directeur Steven Zhu van het bedrijf.

Importstop op Chinese zonnepanelen
De import van Chinese zonnepanelen, waaronder die van Trina Solar, werd vorig jaar stopgezet door een nieuwe Amerikaanse wet die bedoeld was om producten die met dwangarbeid zijn gemaakt te boycotten. In maart hebben Amerikaanse douanebeambten meer dan een derde van de elektronische apparatuur, waaronder zonnepanelen, vrijgegeven die sinds vorig jaar werd vastgehouden.

Naar verwachting zal Trina Solar eind dit jaar ook starten met de productie van zonnepaneeltrackers in haar eerste fabriek in Brazilië.