Dalende elektriciteitsprijzen leidt tot halvering terugleververgoeding en meer vaste contracten

05.06.2023 Jan de Wit

Dalende elektriciteitsprijzen leidt tot halvering terugleververgoeding en meer vaste contracten

Vanwege het groeiende aantal zonnepanelen in Nederland en de dalende elektriciteitsprijzen betalen energiebedrijven een steeds lagere terugleververgoeding, gemiddeld is de vergoeding meer dan gehalveerd sinds het begin van 2023, dat blijkt uit onderzoek van Energievergelijk.nl op basis van 51 energiecontracten. Tegelijkertijd bieden energieleveranciers weer aantrekkelijke vaste energiecontracten aan, zo meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een 50 procent stijging van het aantal vaste contracten met een looptijd langer dan een jaar.

De vergoeding die energiebedrijven betalen aan consumenten die hun zonne-energie terugleveren wordt steeds lager. Waar begin 2023 energiebedrijven gemiddeld nog zo’n 20 eurocent per kilowattuur betaalden is dat nu gedaald tot een gemiddelde vergoeding van 8 cent per kilowattuur.

De spectaculaire groei van het aantal zonnepanelen in Nederland heeft ervoor gezorgd dat het aanbod van (wind- en) zonnestroom de totale elektriciteitsvraag overtreft. Hierdoor ontstaan er negatieve prijzen op de spotmarkt en betalen energiebedrijven zowel een terugleververgoeding aan consumenten als een vergoeding om de zonnestroom weer kwijt te raken.

Tot 2014 moest de terugleververgoeding ten minste 70 procent van het kale leveringstarief bedragen. Zolang de nieuwe Energiewet niet in werking treedt is er echter geen vastgesteld vergoedingspercentage. Uit het onderzoek blijkt dat van de 51 geanalyseerde energiecontracten er slechts twee aan de vroegere standaard voldoen.

Daar staat tegenover dat het aantal vaste contracten met een looptijd langer dan een jaar met ruim 50 procent is gestegen. Dat blijkt uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van de ACM. Ook is de keuze voor dynamische en variabele tarieven ruimer geworden en zij de tarieven voor nieuwe variabele contracten zijn afgelopen maand met ruim 5 procent gedaald.