'De belangrijkste kansen zullen liggen in de verbreding van het aanbod'

11.03.2025 Bouke van der Weerdt

Chief Technical Officer Huawei Digital Power

De solarsector kent zijn ups en downs. Solar365 vroeg drie energie-experts hoe zijn kijken naar de veranderingen vanuit hun persectief. Bouke van der Weerdt, Chief Technical Officer bij Huawei Digital Power, geeft deze week als eerste zijn kijk op de toekomst van de sector, hoe deze zal varen zonder salderingsregeling en hoe de energiebron zijn rol zal vervullen in het energiesysteem van de toekomst. 

Waar liggen de kansen voor de solarsector in de nabije toekomst?
De belangrijkste kansen zullen liggen in de verbreding van het aanbod. Veel solarinstallateurs hebben zich de afgelopen jaren gespecialiseerd en dat heeft de sector veel opgeleverd in termen van kwaliteit en veiligheid, maar het heeft diezelfde installateurs wel kwetsbaar gemaakt voor de veranderingen in de markt. De beste manier om als organisatie jezelf in zo’n situatie staande te houden is door te diversifiëren en je toegevoegde waarde voor de klant te vergroten. Gelukkig biedt de markt daar ook kansen voor, want de vraag naar hernieuwbare energie blijft onverminderd groot. Het probleem voor veel eindklanten is dat ze die energie niet onbeperkt kunnen verkopen of salderen maar zelf moeten gebruiken. Daar een oplossing voor aanbieden, is complex en kost veel tijd. De sector moet meer maatwerk aanbieden dat gericht is op het energieprobleem van de klant.

Welke belangrijke ontwikkelingen ziet u in de sector die solar helpen in de Nederlandse energiemix te integreren?
In eerste instantie zal solar zich blijven ontwikkelen als de goedkoopste energiebron die tot onze beschikking staat, dus er blijven sterke economische motieven om hierin te blijven investeren. Er moet wel worden voldaan aan een belangrijke voorwaarde: dat zonneparken en -systemen een grotere bijdrage moeten leveren aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Energieopslag zal die bijdrage voor een belangrijk deel gaan oppakken, en zonneparken zullen in de toekomst steeds vaker worden geïntegreerd met een EOS. Met de toenemende prijsvolatiliteit in de day-ahead energiemarkt kunnen die batterijen ook steeds vaker met een positieve businesscase worden geïntegreerd.

Daarnaast kunnen zonneparken, met of zonder EOS, ook andere net-ondersteunende diensten gaan leveren zoals bijvoorbeeld blindstroom bij dag en/of bij nacht. Dat helpt netbeheerders om de spanning in het net te reguleren. Ik verwacht dat hiervoor spoedig nieuwe verdienmodellen zullen ontstaan.

In hoeverre kan de solarsector zonder stimulerend beleid zoals de salderingsregeling?
De salderingsregeling was natuurlijk een fantastische stimuleringsmaatregel. Miljoenen huishoudens en kleine ondernemers hebben dankzij de salderingsregeling geïnvesteerd in zonnepanelen, en dat heeft de sector bepaald geen windeieren gelegd. Nu komen we op een punt dat het financieel, democratisch én technisch gezien niet meer verantwoord is om met deze stimuleringsmaatregel door te gaan. Afscheid nemen van zo’n succesvol verdienmodel zal ongetwijfeld gepaard gaan met verliezen, maar dat geeft eigenlijk ook aan dat de sector misschien wel iets té afhankelijk is geworden van deze overheidsmaatregel. Er zijn nog steeds heel veel kansen voor ondernemers die weten hoe ze zich in deze veranderende markt opnieuw kunnen positioneren. Tijd om door de zure appel heen te bijten, de rug te rechten en op zoek te gaan naar nieuwe waarden voor de klant.

Hoe kun je huishoudens en bedrijven nu overtuigen om zonnepanelen aan te schaffen/installeren?
Je zal je als ondernemer meer moeten gaan verdiepen in hoe de klant zijn energie gebruikt, en hoe je zonnepanelen het beste kan inpassen in dat verbruiksprofiel. De terugverdientijd wordt zonder de salderingsregeling vooral bepaald door het aandeel energie dat een klant zelf kan opwekken en tegen welke prijs energie, die niet zelf kan worden opgewekt, dan uiteindelijk moet worden ingekocht. Het is onvermijdelijk dat klanten geconfronteerd gaan worden met variabele prijzen in de energiemarkt, en een belangrijk deel van de propositie naar de klant zal moeten uitleggen hoe die prijsrisico’s zo klein mogelijk worden gemaakt. Hoogstwaarschijnlijk moet de klant meer investeren (in bijvoorbeeld een batterij) om die prijsrisico’s te verkleinen. Ik voeg daar wel aan toe dat handelen op de energiemarkt de terugverdientijd van een solarsysteem (met batterij) kan verkorten, maar het zou niet de belangrijkste “inkomstenbron” moeten zijn omdat de inkomsten daarvan in de toekomst ongewis zijn.