De eerste Europese EV-batterij komt uit Zweden

19.01.2022 Simone Tresoor

De eerste Europese EV-batterij komt uit Zweden

De Zweedse start-up Northvolt zag onlangs zijn eerste lithium-ion-cel van de band lopen. De batterij is de eerste in zijn soort die volledig is ontworpen, ontwikkeld en geassembleerd in Europa, schrijft CBNC.

De meerderheid van de accu's van elektrische auto's ter wereld wordt momenteel gemaakt in de VS en Azië, maar Northvolt hoopt daar verandering in te brengen. Northvolt, dat in juni door investeerders werd gewaardeerd op 12 miljard dollar, zei dat het de eerste batterij in zijn soort is die volledig is ontworpen, ontwikkeld en geassembleerd in een zogenaamde gigafactory op eigen bodem. De fabriek zal naar verwachting een jaarlijkse productie van 60 GWh hebben.

30 miljard dollar aan contracten
"Natuurlijk is deze eerste cel slechts het begin", zegt Peter Carlsson, medeoprichter en CEO van Northvolt. "In de loop van de komende jaren kijken we ernaar uit om de productiecapaciteit aanzienlijk uit te breiden om de Europese transitie naar schone energie mogelijk te maken."

Ondanks dat Northvolt nog geen zes jaar oud is, heeft het voor meer dan 30 miljard dollar aan contracten getekend met onder andere autofabrikanten BMW, Volkswagen, Volvo en Polestar.

Batterijen voor 1 miljoen elektrische voertuigen
Tesla heeft een proeffabriek waar het zijn eigen batterijcellen probeert te maken, maar gebruikt momenteel batterijen van CATL, Samsung, Panasonic en LG in zijn energieopslagsystemen en voertuigen.

Northvolt zegt dat de commerciële leveringen in 2022 zullen beginnen en dat de productiecapaciteit de komende jaren zal toenemen tot 60 gigawattuur, wat genoeg is om batterijen te leveren voor ongeveer een miljoen elektrische voertuigen.

Op LinkedIn neemt men hun petje af voor het bedrijf. "Dit vind ik echt verbazingwekkend. In zes jaar tijd is batterijstart-up Northvolt erin geslaagd om een volledig geïntegreerde gigafactory vanaf nul op te bouwen. Het bedrijf heeft zelfs al een geïntegreerde recyclingfaciliteit", aldus Lennart Joos, oprichter van CO2 out of the blue.