De solarmarkt in beweging: prijsschommelingen, exportdaling en vooruitzichten
08.04.2025 Gerard Scheper CEO van European Solar

De solarmarkt laat momenteel een gemengd beeld zien. Ik zie een aantal opvallende trends zoals stijgende zonnecelprijzen, een dalende exportwaarde en stabiele polysiliciumprijzen die duiden op een roerige maar ook kansrijke periode voor onze sector.
De prijzen voor polysilicium zijn de afgelopen week redelijk stabiel gebleven. Dat is opvallend, want het sentiment was enkele weken geleden nog wat zwakker. Er is een stijgende druk bij polysiliciumproducenten door oplopende voorraden, onder andere omdat de fabrikanten van wafers moeite hebben om hun productie op te voeren. Dit speelt een rol in het behouden van prijsstabiliteit.
Tegelijkertijd zien we dat de exportwaarde van PV-modules in februari flink is gedaald. De cijfers laten een duidelijke terugval zien: met een exportwaarde van 10,364 miljard yuan is er sprake van een daling van 28,10% ten opzichte van januari. Cumulatief over 2025 zitten we zelfs op een daling van 34,60% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Natuurlijk speelt het seizoenseffect mee, maar structurele factoren zoals toegenomen concurrentie en veranderende regelgeving mogen we niet onderschatten. Het blijft echt afwachten hoe de markt zich hierin gaat herpakken.
En toch: aan de productiekant is er sprake van een interessante tegenbeweging. De prijzen van Topcon183- en Topcon210-cellen zijn gestegen van 0,3 naar 0,31 yuan per watt. Op papier lijkt dat weinig, maar op schaal heeft dit een aanzienlijke impact. Topcon210R is daarentegen stabiel gebleven op 0,34 yuan. Ook de wafers zijn wat duurder geworden, deels als gevolg van externe factoren zoals aardbevingen, waardoor producenten hun prijzen opnieuw verhoogden.
Voor april staat 63 tot 64 gigawatt aan productie van zonnecellen gepland – meer dan 13% hoger dan vorige maand. De vraag blijft dus sterk, maar de bottleneck zit bij de waferfabrikanten. Zij kunnen hun productiecapaciteit nauwelijks vergroten, vanwege problemen omtrent productieplanning en werving van nieuw personeel. Dit heeft de groei iets afgeremd, en alsmede daardoor blijft het aanbod beperkt en de prijs stevig.
Mijn verwachting is dat deze versterkte markt zich doorzet tot eind mei, wanneer veel projecten moeten zijn aangesloten op het net. Daarna voorzie ik een tijdelijke terugval in de vraag, met een mogelijke prijsdaling tot gevolg. Bedrijven die nu anticiperen op het piekmoment, kunnen strategisch voordeel behalen voordat de markt zich opnieuw corrigeert.
Kortom, we zitten in een fase waarin scherpte loont. Wie goed oplet, ziet niet alleen uitdagingen, maar vooral ook kansen.