‘De Thermalpod werkt hetzelfde als een frituurpan’

14.07.2025 Sjoerd Rispens

‘De Thermalpod werkt hetzelfde als een frituurpan’

De winnaar van de Entrance Award, een pioniersprijs voor initiatieven die de energietransitie versnellen, is het bedrijf Saltes. Zij kregen de prijs uitgereikt tijdens het evenement New Energy Forum in Groningen. Saltes kreeg de prijs voor hun Thermalpod, een warmtebatterij die gesmolten zout gebruikt en die het bedrijf toe wil passen in de industrie. De jury prees het bedrijf omdat de batterij een goede energiedichtheid kent, lage materiaalkosten heeft en zeer schaalbaar is.

“We zijn ontzettend blij dat we deze prijs gewonnen hebben”, zegt Thomas Stroes, commercieel directeur bij het bedrijf. “De jury koos ons vooral als winnaar omdat wij met onze batterij een essentiële bijdrage leveren aan de verduurzaming van de industrie. Deze prijs is vooral een hele mooie erkenning voor het product en alles wat we in tweeënhalf jaar hebben opgebouwd. Het geld dat we met deze prijs gewonnen hebben kunnen we nu gebruiken om verder te bouwen aan ons demonstratieproject.”

“Onze ontwikkeling sluit aan bij wat er op dit moment nodig is in de industrie. Die sector ervaart namelijk hoge druk om te verduurzamen. Onze batterij helpt de sector van het gas af en zorgt ervoor dat de productiekosten laag blijven.”

Hoe werkt de batterij van Saltes precies? “Heel simpel gezegd werkt het proces om te laden hetzelfde als een frituurpan waarbij door middel van een elektrisch verwarmingselement een speciaal zout warm gemaakt wordt. De warmtebatterij van Saltes slaat overtollige zon- en windenergie op in gesmolten zouten en levert die later als warmte aan fabrieken, precies wanneer zij het nodig hebben. Dit maakt elektrificatie van industriële warmte betaalbaar. Omdat de afname van elektriciteit losstaat van het moment van warmtelevering, kan er flexibel om worden gegaan met netcapaciteit en kan netcongestie voorkomen.”

Het gebruik van gesmolten zout bij de opslag in warmtebatterijen is op zichzelf niet nieuw, maar de handelswijze van Saltes is wel anders. “Traditioneel is het gesmolten zout dat wordt gebruikt heel corrosief, dat betekent dat alle andere stoffen waar het mee in aanraking komt beschadigt. Bovendien smelt het pas bij een temperatuur van 250 graden. Wij hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van een nieuwe zoutcompositie die minder corrosief is en al begint te smelten bij 130 graden wat het mogelijk maakt om stoom te leveren voor de voedingsmiddelenindustrie en het systeem goedkoper maakt.”

Aanpassen aan de fabriek

“Een unique selling point van onze batterij is dat hij zo ontworpen is dat hij een oplossing biedt voor bedrijven die kampen met beperkte netcapaciteit”, legt Stroes uit. “Ook kan ons systeem goed de variabele warmtevraag leveren die nodig is in veel industriële processen.”

Een ander groot voordeel van de batterij is dat hij zeer goed om kan gaan met de beschikbare netcapaciteit. “We kunnen instellen hoe snel de batterij laadt. We koppelen de afname los van elektriciteit. Daardoor zijn we ontlastend voor het net en zo dragen we bij aan een goede match tussen vraag en aanbod, bijvoorbeeld door in het weekend als een fabriek niet draait te laden en dan doordeweeks te ontladen. Dat is een heel belangrijk punt in onze business case. Al blijft netcongestie nog wel een hobbel voor ons.” 

Wat is het doel van Saltes met de batterij? “We willen de industriële warmtetransitie versnellen en op langere termijn de hoofdleverancier van thermische opslag worden”, zegt Stroes. “We zijn er van overtuigd dat dat realistische doelstellingen zijn. Dat hebben we allemaal vastgelegd in een vijfjarenplan. Daarnaast is er een ander bedrijf in Nederland dat zich ook met deze materie bezighoudt en drie andere bedrijven die iets doen met gesmolten zouten wereldwijd gezien. Er is getalsmatig dus weinig concurrentie.”

 20 procent van de energie in deze sector

“Natuurlijk zijn er potentiële hobbels waar we op moeten letten. Naarmate er meer energie beschikbaar komt in de fabrieken moeten wij daarin meegroeien met onze batterijen. Het energiebeleid speelt ook een rol, want dat is in Nederland niet heel gunstig. Er is genoeg voor ons te doen, maar we kijken wel over de grens.”

Saltes richt zich nu hoofdzakelijk op fabrieken die gebruik maken van stoom, zoals de voedingsmiddelenindustrie papierfabrieken of de chemie.Kan de batterij ook voor woningen of utiliteit worden gebruikt? “Theoretisch wel, maar daar ligt onze focus op dit moment niet”, zegt Stroes. “We sluiten het zeker niet uit om die overstap ooit te gaan maken. Maar de industrie heeft een grotere verduurzamingsslag te slaan. Bovendien zit 20 procent van alle energie in deze sector.”

Middels pilots bij TNO en ook in Portugal en Zuid-Afrika heeft Saltes bewezen dat de technologie bewezen, geeft Stroes aan. “We gaan nu aan de specificaties van de batterij werken en aan het einde van dit jaar starten we met de bouw van het demonstratieproject. En over vijf jaar willen we een van de grootste spelers in de markt zijn.”