De thuisbatterij voor financiële en energetische onafhankelijkheid

07.05.2025 Gijs de Koning

De thuisbatterij voor financiële en energetische onafhankelijkheid

Onafhankelijkheid van het stroomnet is de belangrijkste motivatie voor de aanschaf van een thuisbatterij. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1.000 zonnepanelenbezitters in opdracht van Hegg Energy. Als leverancier van dynamische energiecontracten en thuisbatterijen heeft Hegg goed zicht op wat er speelt in de markt. CEO Wesley de Kruijff vertelt wat de energietransitie betekent voor de sector.

Volgens het onderzoek is voor 33 procent van de ondervraagden energieonafhankelijkheid de belangrijkste reden om een thuisbatterij aan te schaffen. Een onderdeel van deze energieonafhankelijkheid is de financiële afhankelijkheid van de energieleverancier die een belangrijke hand heeft in de rendabiliteit van de zonnepanelen. De Kruijff wijst daarbij op de terugleverkosten die steeds meer energieleveranciers in rekening brengen bij huishoudens met zonnepanelen. “Mensen met zonnepanelen zien terugleverkosten en weten dat de salderingsregeling gaat verdwijnen. Daarom wordt het steeds belangrijker om de zelfconsumptie in eigen hand te nemen.”

Andere motieven, zoals het verduurzamen van het energieverbruik (24 procent), anticiperen op een toekomst waarin eigen opwekking centraal staat (13 procent), en deelname aan de onbalansmarkt (11 procent), spelen een minder grote rol. Daarnaast wil één op de vier bijdragen aan het verminderen van netcongestie met behulp van een thuisbatterij.

Opvallend is dat slechts 5 procent van de ondervraagden nog vertrouwen heeft in stimuleringsmaatregelen van de overheid voor zonnepanelen.

Financiële onafhankelijkheid
Een thuisbatterij is volgens De Kruijff bij uitstek geschikt om huishoudens minder financieel afhankelijk te maken van hun energieleverancier. “We zien dat mensen met een thuisbatterij hun zelfconsumptie eenvoudig kunnen verhogen van 30 naar 60 à 70 procent.” Daardoor hoeven ze minder terugleverkosten te betalen en zijn ze minder afhankelijk van prijsschommelingen op de energiemarkt.

Om huishoudens nog meer financiële zekerheid te geven heeft Hegg Energy ook een pilot gedraaid in Utrecht met een thuisbatterij voor een maandelijks bedrag. Waarbij de winst 50/50 werd verdeeld tussen het huishouden en Hegg Energy. “Zo gaat de zelfconsumptie omhoog zonder dat er vooraf een grote investering hoeft gedaan te worden”, meldt De Kruijff. Dit zorgt ervoor dat huishoudens minder risico lopen op het niet terugverdienen op de thuisbatterij.

Energetische onafhankelijkheid
Naast prijsschommelingen zijn er ook toenemende fluctuaties op het elektriciteitsnet door lokale netcongestie aan de afname kant en bij het terugleveren van elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat huishoudens niet alleen financiële onafhankelijkheid willen, maar ook letterlijk niet meer afhankelijk willen zijn van het elektriciteitsnet voor hun stroomvoorziening.

Problemen die nu spelen op het Nederlandse elektriciteitsnet zijn onder andere dat netcongestie ervoor zorgt dat huishoudens hun opgewekte stroom tijdens piekmomenten niet kwijt kunnen. Recent riep de overheid op om tussen 16.00 en 21.00 uur minder stroom te gebruiken, omdat het net de vraag in sommige regio’s niet aankan.

Sinds de stroomuitval in Spanje vorige week, leeft het idee van de thuisbatterij als back-up sterker onder consumenten. De Kruijff ziet dit nog niet direct terug in het aantal aanvragen: “Het is nog te vroeg om te zeggen welk effect dat gehad heeft op Nederlandse huishoudens. Wel zagen we na de oproep van NAVO-baas Rutte in december om noodscenario’s voor te bereiden, dat het aantal aanvragen toenam.”

Niet elke thuisbatterij is geschikt om een huis van noodstroom te voorzien. Veel thuisbatterijen zullen uitschakelen op het moment dat het net wegvalt om eventuele schade aan het net te voorkomen. Er zijn echter wel opties die het mogelijk maken om een thuisbatterij in te zetten als noodstroomvoorziening.

Hegg Energy biedt verschillende gradaties van onafhankelijkheid. Met een thuisbatterij ben je al minder afhankelijk van elektriciteitsprijzen en terugleverkosten, omdat je zelfconsumptie kunt verhogen. Dit garandeert echter nog niet dat je stroom hebt bij een netstoring. Eén van de opties die Hegg aanbiedt, is het in stand houden van de stroomvoorziening op één stopcontact, zodat er altijd ergens in huis stroom beschikbaar is. Daarnaast is er een geavanceerdere oplossing waarbij een apparaat de volledige functionaliteit van de groepenkast overneemt, zodat het hele huis bij uitval van het net blijft draaien.

Het belang van data
De combinatie van dynamische energiecontracten en thuisbatterijen werkt goed voor Hegg Energy. De Kruijff: “Onze algoritmes sturen op basis van drie factoren: zelfconsumptie, dynamische tarieven en netstabiliteit. Data is daarbij essentieel om te bepalen wat wanneer gebruikt moet worden.”

Hegg kiest er bewust voor om met het aansturingsalgoritme van zijn batterijen niet alleen in te zetten op de landelijke onbalansmarkt. De Kruijff licht toe: “Het is eigenlijk vreemd om lokaal te reageren op een landelijke prikkel. Wij willen onze batterijen juist inzetten om eigen gebruik van zonne-energie te stimuleren en daarmee lokale netcongestie te verlichten.”

In de toekomst wil Hegg meer doen met de beschikbare data. De Kruijff: “We willen het mogelijk maken dat klanten die al langere tijd gebruikmaken van ons dynamisch contract, een batterij op maat krijgen aangeboden. Daarbij kunnen ze precies zien wat ze ermee besparen en wat het oplevert.”

Met het groeiende belang van zelfconsumptie, de druk op het stroomnet en het afbouwen van overheidsregelingen, lijkt de thuisbatterij voor veel huishoudens een logische volgende stap in de verduurzaming van hun energievoorziening. Hoewel de terugverdientijd en technologische drempels nog vragen oproepen, wijzen de cijfers én de marktontwikkelingen erop dat de thuisbatterij zich steeds steviger positioneert als spil in een decentraal en toekomstbestendig energiesysteem.