Delfzijl krijgt ruimte op net voor wind- en zonneparken

24.09.2020 Norbert Cuiper

Delfzijl krijgt ruimte op net voor wind- en zonneparken

De capaciteit van het elektriciteitsnet bij Delfzijl wordt fors uitgebreid. Hierdoor krijgen wind- en zonneparken in de regio meer ruimte op het net.

Netbeheerders Enexis en TenneT breiden de capaciteit van het elektriciteitsnet bij Delfzijl fors uit. Nog voor het eind van dit jaar komt er 270 megawatt aan extra capaciteit bij op het hoog- en middenspanningsstation in Weiwerd, een dorp ten zuiden van Delfzijl. Het station wordt hierdoor qua transportcapaciteit het grootste station van Enexis. Door de uitbreiding komt er voldoende ruimte om de zonneparken en windturbines in het gebied rond Delfzijl aan te sluiten die zich bij Enexis gemeld hebben. Hiermee komt een eind aan de impasse die ontstond door netcongestie.

Groningen koploper
De provincie Groningen is koploper met zonneparken, meldde Solar365 eerder. Enexis heeft recent het grootste zonnepark van Nederland aangesloten op het net. Het zonnepark bij Vlagtwedde in de gemeente Westerwolde telt 350.000 zonnepanelen. Daarmee ligt de capaciteit van het zonnepark op 110 megawattpiek. Voor de verbinding van het net met zonnepark Vlagtwedde heeft Enexis circa 33 kilometer aan kabels moeten leggen om de percelen van verschillende landbezitters te doorkruizen. Hiervoor betaalt Enexis een vergoeding aan de grondeigenaren, meldt DuurzaamBedrijfsleven.nl.

Locaties voor zonneparken
Er bestaat discussie over welke locaties geschikt zijn voor zonneparken. Omwonenden roeren zich bij plannen om in de buurt van hun huizen te bouwen, en aanleg op landbouwgrond stuit op weerstand bij landbouworganisatie LTO. Inmiddels zien natuur- en milieuorganisaties dat zonneparken dreigen te worden gebouwd in beschermde natuurgebieden, zoals het IJsselmeer en Markermeer, de Veluwe en het Waddengebied. De organisaties pleiten ervoor om natuurgebieden te vermijden voor de bouw van zonneparken en eerst te kijken naar plekken met al veel menselijke activiteit en waar duurzame energie goed te combineren valt, zoals op daken, bedrijventerreinen en langs snelwegen.

Foto: zonnepark Delfzijl bij Weiwerd in Groningen (foto Enexis)

Bronnen: TenneT, DuurzaamBedrijfsleven.nl, Landschappen NL