Een hete zomer voor zonne-energie en opslag
01.07.2025 Gerard Scheper CEO European Solar

Het eerste halfjaar van 2025 ligt achter ons, en laten we eerlijk zijn: het was ronduit tegenvallend. De rek is eruit bij veel bedrijven, en niet alleen in de particuliere markt — daar wisten we het inmiddels wel. Wat nu opvalt, is dat ook de projectenmarkt flinke klappen krijgt. Negatieve elektriciteitsprijzen, aanhoudende netcongestie en vertraagde projecten hebben de interesse van banken, investeerders en ontwikkelaars doen verdampen. Pipelines slinken, marges verdampen, en wie nog wil meebewegen krijgt nauwelijks ruimte. Clementie? Vergeet het maar. De mentaliteit is hard geworden.
Dit beeld zie je niet alleen in Nederland of Europa, het is een wereldwijde tendens. De importheffingen in de VS hebben de markt daar serieus afgekoeld, en geopolitieke onzekerheid doet de rest. Ondertussen blijven de prijzen voor wafers en cellen dalen. De vraag is zwak, voorraden bouwen zich op, en producenten moeten steeds vaker hun productie terugschroeven. Alleen bepaalde celtypes, zoals de Topcon210R, houden zich nog staande: voorlopig.
Ook de grondstoffenmarkt piept en kraakt. Siliciumprijzen staan onder druk, de elektrodeproductie ligt voor een groot deel stil, en de kostenbasis verschuift voortdurend. Als er al orders zijn, dan worden ze opnieuw onderhandeld. De hele keten ademt onzekerheid.
In de opslagmarkt zien we tegelijkertijd een race op volle snelheid. Chinese spelers als CATL, BYD en Gotion grijpen marktaandeel in Europa en daarbuiten. Koreaanse bedrijven moeten alle zeilen bijzetten om bij te blijven en zetten in op technologische innovatie en lokale productie. Ondertussen blijft Tesla verbazen met torenhoge groeicijfers. Wie niet razendsnel kan opschalen of innoveren, wordt links en rechts ingehaald.
En dan is er nog de belofte van de toekomst: anodeloze natrium-ion batterijen. Interessant? Zeker. Veelbelovend? Absoluut. Maar marktrijp? Nog lang niet. De technologie kampt met lage temperatuurefficiëntie, dendrietgroei en beperkte levensduur. Toch kan dit soort innovaties op termijn de doorslag geven. Mits ze het lab weten te verlaten.
Voor de markt betekent dit alles maar één ding: de luxe van achteroverleunen is er niet meer. In een speelveld waar schaal, snelheid en robuustheid de dienst uitmaken, is stilstaan gelijk aan verdwijnen. Mijn advies? Laat je niet verleiden door bodemprijzen zonder stevige balans. Want de echte strijd wordt niet gewonnen met de goedkoopste offerte, maar met betrouwbaarheid, controle over de keten en het lef om vooruit te blijven kijken.
De zomer wordt heet. En daarmee bedoel ik niet alleen het weer.