Dreigende mineralentekorten kunnen de energietransitie frustreren

05.05.2021 Simone Tresoor

Dreigende mineralentekorten kunnen de energietransitie frustreren

Regeringen moeten nu gaan optreden om onoverkomelijke knelpunten die de voortgang van wereldwijde klimaatambities kunnen vertragen voor te zijn, aldus een nieuw rapport van IEA, het Internationaal Energieagentschap.

De ambities en vooruitgang kunnen worden ondermijnd door een dreigend tekort aan enkele essentiële mineralen die worden gebruikt in technologieën voor schone energie, waaronder windturbines, zonneparken en elektrische voertuigen, tenzij regeringen nu actie ondernemen.

De meest uitgebreide wereldwijde studie tot nu toe
Het rapport laat zien dat, hoewel de uitdagingen niet onoverkomelijk zijn, de regeringen moeten aangeven hoe ze van plan zijn hun klimaatbeloften om te zetten in daden. Het rapport, The Role of Critical Minerals in Clean Energy Transitions, is de meest uitgebreide wereldwijde studie tot nu toe over het centrale belang van mineralen zoals koper, lithium, nikkel, kobalt en zeldzame aardmetalen in een veilige en snelle transformatie van de wereldwijde energiesector. Het rapport beveelt zes belangrijke actiegebieden aan voor beleidsmakers om ervoor te zorgen dat de mineralen geen bottleneck in de transitie worden.

“De vooruitzichten voor de vraag en de kwetsbaarheden van het aanbod lopen sterk uiteen per mineraal, maar de algemene honger van de energiesector naar kritieke mineralen zou tegen 2040 verzesvoudigd kunnen zijn. Dit is niet alleen een enorme stijging in absolute termen, maar naarmate de kosten van technologieën dalen, zullen de mineralen een steeds belangrijker deel uitmaken van de waarde van de belangrijkste componenten, waardoor hun totale kosten bevattelijker worden voor mogelijke schommelingen van de minerale prijzen", beweert IEA-directeur Fatih Birol.

Windenergie heeft de meeste mineralen nodig
Het rapport laat zien dat een windmolen op het land negen keer meer minerale hulpbronnen nodig heeft dan een gasgestookte elektriciteitscentrale van vergelijkbare grootte, terwijl elektrische auto's zes keer zoveel mineralen nodig hebben als auto's met verbrandingsmotor. Het commerciële belang van de mineralen zal naar verwachting toenemen in lijn met de sterk stijgende vraag.

Verwacht wordt dat windenergie de grootste vraag naar mineralen voor zijn rekening gaat nemen,  gevolgd door PV, en daarna de vraag naar koper en aluminium die nodig gaat zijn voor de uitbreiding van elektriciteitsnetwerken over de hele wereld.

Drie landen goed voor meer dan 75% van de vraag
Adviezen aan de regeringen zijn onder andere het aangaan van lange termijn verbintenissen voor emissiereducties, het bevorderen van technologische vooruitgang, het opschalen van recycling om de druk op de primaire voorraden te verlichten, het handhaven van hoge ecologische en sociale normen en het versterken van de internationale samenwerking tussen producenten en consumenten.

Ook moet er gekeken worden naar de winning en verwerking want, in tegenstelling tot ruwe olie die over de hele wereld wordt geproduceerd en verhandeld, is de winning en verwerking van mineralen zoals lithium, kobalt en andere zeldzame aardelementen sterk geconcentreerd in een klein aantal landen. De drie grootste zijn namelijk goed voor meer dan 75 % van de wereldwijde vraag.