Duurzame energie groeit door, met of zonder Trump
19.03.2025 Sjoerd Rispens

De Amerikaanse president Donald Trump nam snel na zijn inauguratie meteen verregaande beslissingen op het gebied van klimaat en energie. Hij stapte, net als tijdens zijn eerste ambtstermijn, uit het Klimaatakkoord van Parijs en zijn plannen zouden in potentie meerdere megatonnen aan CO2-besparing ongedaan kunnen maken. Hoe groot zal de impact van zijn beleid zijn op de solarindustrie?
“Drill, baby, drill!” Trump herhaalde zijn catchphrase nog maar eens tijdens zijn inauguratiespeech. Het is nooit een groot geheim geweest dat de president geen fan is van duurzame energie. Olie en fossiele brandstoffen hebben zijn voorkeur. Hij heeft inmiddels ook al enige decreten ondertekend die de regels voor het boren naar olie en gas versoepelen.
Een andere maatregel die Trump snel nam na zijn aantreden, was dat bedrijven in het land zestig dagen lang geen beslissingen mochten nemen op het gebied van duurzame energie. Hieronder vielen onder meer huurovereenkomsten, doorgangsrechten, contracten en andere overeenkomsten die nodig zijn voor de ontwikkeling. Het data-onderzoeksbedrijf Wood Mackenzie schat in dat dergelijke maatregelen geen hele grote invloed zullen hebben, maar hoe verder Trump hierin zal gaan, hoe groter de gevolgen uiteindelijk zullen zijn.
Daarnaast berekende Carbon Brief, uit Amerika, dat er onder Trumps beleid 4 miljard extra ton aan CO2-uitstoot bij zou komen in de periode tot 2030. Dat is evenveel als de Europese Unie en Japan in een heel jaar uitstoten.
Opkomst duurzame energie is niet te stoppen
Desondanks zijn er ook heel veel nuancerende en positieve geluiden te horen. Experts, zo schrijft Nieuwsuur in een analyse, verwachten echter niet dat Trumps besluiten de energietransitie in Amerika (en de wereld) meteen laat ontsporen. Bert Metz, klimaatwetenschapper en voormalig lid van het Intergouvernmental Panel for Climate Control (IPCC), is niet blij met het vertrek van Amerika uit het Klimaatakkoord van Parijs. Maar dat is volgens hem op te vangen zolang het land in het VN-klimaatverdrag blijft zitten.
Daarnaast denken meerdere experts volgens Nieuwsuur dat de energietransitie simpelweg niet meer te stoppen is. De opkomst van duurzame energie zal aantrekkelijk blijven en dat verandert niet zo snel, ook niet met beleid. Er kwam zelfs een oproep vanuit opmerkelijke hoek om in het Klimaatakkoord van Parijs te blijven: oliebedrijf Exxonmobil raadde dat Trump met klem aan. Dergelijke signalen tonen aan hoe goed het momentum van duurzame energie is, zeggen experts.
Hans van Cleef, hoofd energie en research van Publieke Zaken keek onlangs, tijdens een seminar dat hij gaf tijdens Solar Solutions Amsterdam, vooruit op de gevolgen van Trumps woorden en acties en hangt dezelfde lijn aan. “In alle eerlijkheid denk ik dat het wel mee gaat vallen met de gevolgen voor de duurzame energiesector. Trump is uit het Klimaatakkoord van Parijs gestapt, maar daar zitten een heleboel landen in zich wel gewoon aan de afspraken houden.”
“In Amerika zelf zijn er een heleboel staten die, wat Trump ook doet, zelf hun eigen duurzame energiebeleid voeren. Texas, zo ongeveer de grootste boorstaat die er is, heeft laten weten dat ze al hun duurzame innovaties en ontwikkelingen gewoon door gaan zetten. Er gebeurt zo ontzettend veel, de impact die Trump dan heeft met zijn beleid is dan lang niet zo groot als we nu vrezen.”
Miljardair Michael Bloomberg en voormalig burgemeester van New York gaf, meteen na de terugtreding uit het Klimaatakkoord Parijs, aan dat hij de kosten die daarmee gepaard gingen voor zijn rekening zou nemen.
Meer dan welke bron ook
Solar Energy Industries Association (SEIA), een Amerikaanse handelsorganisatie voor zonne-energie, was zelfs optimistisch bij het aantreden van Trump. “Zonne-energie, een industrie die nu meer dan 60 miljard dollar waard is, voegt meer nieuwe capaciteit toe aan het Amerikaanse net dan welke andere bron dan ook. Het is duidelijk dat we de visie van president Trump voor Amerikaanse energiedominantie of technologische innovatie niet zullen bereiken zonder voortdurende groei van zonne-energie en opslag daarvan.”
“Tijdens president Trumps eerste termijn groeide de zonne-energiesector met een verbazingwekkende 128 procent. We zijn klaar om samen te werken met de nieuwe regering en het Congres om de uitbouw van zonne-energie en opslag voort te zetten, inclusief de aanhoudende toename van binnenlandse productie die onze afhankelijkheid van het buitenland vermindert en Amerikaanse werknemers ondersteunt.”
Een maand geleden maakte SEIA bekend dat de binnenlandse productie van zonnemodules een capaciteit had bereikt van meer dan 50 gigawatt. Op volle capaciteit kunnen deze fabrieken genoeg produceren om aan alle vraag naar zonne-energie in de Verenigde Staten te voldoen.
Wat de impact van Trump de komende jaren verder zal zijn, moet nog blijken maar de vooruitzichten zijn bij voorbaat zeker niet alleen maar negatief.