Een eerlijk verhaal achter de thuisbatterij
14.04.2025 Gijs de Koning

De interesse in thuisbatterijen groeit razendsnel, maar de markt is nog jong en kent veel misverstanden. Waar de één droomt van slapend rijk worden dankzij energiehandel, ziet de ander de batterij als een logische volgende stap in de verduurzaming van de woning. Coen Verver, commercieel directeur bij Solvari, pleit voor een realistisch verhaal en een sterke rol voor bemiddelaars zoals Solvari in het scheiden van zin en onzin. "Verduurzamen moet leuk en eerlijk blijven," zegt hij.
Solvari is een platform dat huiseigenaren verbindt met installateurs van duurzame oplossingen, waaronder thuisbatterijen. De interesse in thuisbatterijen is groot, vertelt Verver: "We zien een enorme toename in aanvragen van consumenten die meer willen weten over thuisaccu’s. Maar de daadwerkelijke verkoop blijft nog achter. Mensen gaan eerst flink vergelijken."
Een belangrijke reden daarvoor is de overvloed aan tegenstrijdige informatie. Veel consumenten beginnen hun zoektocht met het idee dat een thuisbatterij hen geld gaat opleveren. “Ze horen verhalen over honderden euro’s per dag verdienen door slim in- en verkopen van energie, maar dat is simpelweg niet realistisch,” aldus Verver.
Eerlijk advies zorgt voor bewustwording – en uitstel
Solvari ziet zichzelf als een verantwoordelijke schakel tussen consument en installateur. Verver: "Wij zorgen ervoor dat consumenten in contact komen met drie tot vier aanbieders. Maar voor we dat doen, bellen onze eigen adviseurs eerst om de vraag te kwalificeren. Daarbij geven we direct al eerlijke informatie over kosten, opbrengsten en veiligheid en vragen we naar wat de motivatie is voor de klant om zich te verdiepen in de thuisbatterij."
Dat eerlijke verhaal leidt vaak tot uitstel. "Ongeveer de helft van de mensen haakt voorlopig af na ons telefoontje. Niet omdat ze ontevreden zijn, maar omdat ze beter begrijpen wat het écht inhoudt. En dat is precies ons doel: realistische verwachtingen scheppen."
Rendement is niet het enige motief
Volgens Verver verschuift het motief voor een thuisbatterij langzaam. "Waar het eerst alleen om financieel gewin ging, zien we nu steeds vaker dat mensen minder afhankelijk willen zijn van hun energieleverancier of zich voorbereiden op het einde van de salderingsregeling. Dat zijn motieven waar wij blij van worden: duurzaam, realistisch en toekomstgericht."
In België, waar saldering al langer niet meer bestaat en elektrificatie van huizen en vervoer verder gevorderd is, is de thuisbatterij al meer geïntegreerd in de energiemix. "Daar zie je dat de businesscase sneller rond te maken is, omdat het gebruiksprofiel gunstiger is: zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s zijn er al breder geadopteerd."
Installateurs verschillen in kennis en aanpak
Een belangrijk knelpunt in de markt is het verschil in advieskwaliteit bij installateurs. “Veel verkopers komen uit de zonnepanelentijd, waar het draaide om terugverdientijd. Maar een thuisbatterij is veel technischer. Je moet echt kijken naar het verbruik, opwek en toekomstplannen van de klant,” zegt Verver.
Solvari probeert hierop in te spelen door installateurs actief te adviseren en door te verwijzen naar kennispartners zoals Solar Sales of Dennis van der Meij, die een onafhankelijke rekentool ontwikkelde. “Wij stimuleren onze partners om zich beter te laten informeren. En consumenten wijzen we op belangrijke vragen die ze moeten stellen aan de installateur om te checken of ze hiermee in zee willen gaan.”
Veiligheid en betrouwbaarheid boven alles
Na de recente ophef over onveilige plaatsingen in tv-programma's als Kassa is veiligheid een belangrijk thema geworden. "Wij geven vooraf tips over veilige installatie en controleren achteraf bij de consument hoe de plaatsing is verlopen. Bij herhaalde klachten verbreken we simpelweg de samenwerking met de installateur," aldus Verver.
Ook bij misleidende verkooppraktijken, zoals extreem hoge prijzen of ongebruikelijke aanbetalingsvoorwaarden, trekt Solvari de grens. “Dan zijn we keihard. We gooien zulke partijen direct van ons platform en adviseren de consument om de koop ongedaan te maken.”
Geen subsidies, wél bewustwording
Op de vraag of de overheid de thuisbatterij zou moeten subsidiëren is Verver duidelijk: liever niet. “Het product moet zichzelf kunnen bewijzen. Subsidies zorgen vaak voor prijsopdrijving en dat komt uiteindelijk niet bij de consument terecht. Laat de markt zijn werk doen.”
De rol van Solvari in de energietransitie
Volgens Verver is de kracht van Solvari dat het consumenten op een laagdrempelige manier helpt bij het maken van verstandige keuzes. “Verduurzaming moet leuk blijven. Wij maken complexe producten toegankelijk, geven eerlijke informatie en verbinden consumenten met installateurs die het goed doen.”
Tegelijkertijd biedt Solvari ook installateurs de kans om een bedrijf op te bouwen. “We helpen niet alleen de consument, maar ook de installateur met een goede instroom van leads – mits ze kwaliteit leveren.”
De markt voor thuisbatterijen is volop in beweging. Solvari bewijst dat eerlijkheid en commercie prima samen kunnen gaan, zolang je oog houdt voor de lange termijn. “We willen over vijf jaar ook nog goede leads kunnen verkopen. Dat lukt alleen als we nu samen bouwen aan vertrouwen,” stelt Verver.