Nieuwe rekenmethode voor veiligheidsrisico’s grootschalige batterijen

29.04.2025 Evelien Schreurs

Nieuwe rekenmethode voor veiligheidsrisico’s grootschalige batterijen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een rekenmethode ontwikkeld om de risico’s van energieopslagsystemen te berekenen. Aan de hand daarvan kan worden bepaald op welke afstand van woningen, scholen en ziekenhuizen het veilig is om een opslagsysteem te plaatsen.

Sommige stoffen die in batterijen te vinden zijn, zoals lithium, kunnen brandbaar, explosief of giftig zijn. Daarmee kunnen zij risico’s vormen voor de omgeving, stelt het RIVM. Om die risico’s te beperken heeft het RIVM, op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, een rekenmethode ontwikkeld waarmee bijvoorbeeld mensen die werken in de ruimtelijke omgeving kunnen bepalen waar zij een grootschalig opslagsysteem plaatsen.

Het opslaan van veel energie op één plek brengt risico’s met zich mee, zoals brand, explosie of gifwolk bij een ongecontroleerde toename in temperatuur. Volgens het RIVM is de kans op slachtoffers klein bij een incident, maar in beleid wordt wel rekening gehouden met mogelijke incidenten.

Verder vraagt de RIVM om energieopslagsystemen, vanwege de omgevingsveiligheidsrisico’s, op te nemen als milieubelastende activiteit. Ook doen ze de aanbeveling om circa eens in de vijf jaar de rekenmethode te actualiseren, omdat de ontwikkelingen rondom batterijen snel gaan: de technologie ontwikkelt zich snel en kennis over risico’s neemt snel toe.