Eerste minister voor Klimaat en Energie aangetreden

10.01.2022 Joyce Beuken

Eerste minister voor Klimaat en Energie aangetreden
Sebastiaan ter Burg

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis kent het land een minister voor Klimaat en Energie. Vandaag werd Rob Jetten beëdigd als deze minister.

Jetten zette zich jaren in de Tweede Kamer in voor een goed en eerlijk klimaatbeleid. Dit leverde hem de bijnaam ‘klimaatdrammer’ op. Hij is fractievoorzitter geweest voor D66, maar maakte vorig jaar plaats voor Sigrid Kaag.

Koploper
Jetten liet aan NOS weten dat hij een nachtje heeft moeten slapen over het aanbod om minister te worden, maar uiteindelijk volmondig ‘ja’ heeft gezegd. De gloednieuwe minister zal het druk krijgen binnen zijn rol: het kabinet wil "koploper in Europa worden bij het tegengaan van de opwarming van de aarde", dat is te lezen in het regeerakkoord.

Lees ook: Er is een regeerakkoord, wat staat de zonne-energiesector te wachten?

Hernieuwbare energiebronnen die het kabinet in het akkoord noemde om actief te stimuleren zijn wind-op-zee, zon-op-dak, aardwarmte, groen gas en aquathermie. Ook wil het de productie en import van waterstof opschalen. Opvallende afwezige is zon-op-land. Aan Jetten de taak de vertaalslag naar praktijk te laten plaatsvinden.