Eerste zonnepark met waterstof in ontwikkeling

01.09.2021 Simone Tresoor

Eerste zonnepark met waterstof in ontwikkeling

Klein maar dapper, zo kun je het Peeldorp Grashoek wel het beste typeren. Het dorp behoort, volgens 1Limburg, straks tot de absolute koplopers in duurzaamheid. Naast de snelweg verrijst namelijk een zonnepark met waterstof.

Het project heeft twee voordelen: het overvolle elektriciteitsnet wordt hiermee omzeild en het voorziet in de vraag naar duurzaam geproduceerde waterstof. De waterstof zal worden ingezet bij zwaar transport. Dit zware transport raast nu overigens dagelijks aan het toekomstige zonnepark aan de Spiesberg voorbij. Het beoogde perceel voor het zonnepark ligt namelijk aan de A67. Het gaat om 14,5 hectare landbouwgrond die in 2023 vol moet komen te liggen met zo'n 36.000 zonnepanelen.

Ter plekke opgewekte elektriciteit wordt omgezet in waterstof
Zonneparken zijn al normaal geworden in het straatbeeld, maar de combinatie met waterstof  is uniek. Grashoek is bovendien een van de eerste dorpen in Nederland waar ter plekke de opgewekte elektriciteit gaat worden omgezet in groene waterstof.

Wethouder Paul Sanders van gemeente Peel en Maas prijst het zonnepark vanwege de grote aandacht voor biodiversiteit. Er is een uitgebreid plan voor de versterking van de natuur op het zonnepark. Zo komen er natuurvriendelijke oevers en wordt het perceel op ecologisch verantwoorde wijze beheerd.

Ontwikkeld door volledig Nederlandse partijen
Het zonnepark wordt ontwikkeld door volledig Nederlandse partijen, zoals Morgenzon en Coöperatie Peel Energie. Coöperatie Peel Energie: "Lokaal eigenaarschap is belangrijk bij de ontwikkeling van zonneparken, evenals participatie. We willen in de komende maanden het ontwerp samen met onder andere de gemeente, bewoners van Spiesberg en Grashoek en andere belanghebbenden verder uitwerken."

Naast procesparticipatie is er ook ruimte voor financiële participatie. Hierbij is voor zowel bewoners van de gemeente Peel en Maas aandacht en voor inwoners van naastgelegen gemeenten Deurne (Helenaveen) en Horst aan de Maas (Evertsoort). Met de Coöperatie Peel Energie zijn afspraken gemaakt om 50 procent lokaal eigenaarschap invulling te kunnen geven en beheer van een omgevingsfonds. Hiermee wordt maximaal ingezet op lokaal eigenaarschap.