‘Elektrische mobiliteit vraagt om een nieuwe relatie met het elektriciteitsnet’
04.03.2022 Jan de Wit

Om mobiliteit volledig te elektrificeren is er veel meer nodig dan alleen auto’s die op fossiele brandstof rijden, vervangen door elektrische auto’s (EV’s). Ter ondersteuning moet er ook een laadinfrastructuur uit de grond gestampt worden, waarbij er een belangrijke rol is weggelegd voor de bidirectionele laadpaal. Wallbox heeft het eerste bidirectionele exemplaar op de markt gebracht dat zowel voor residentieel als commercieel geschikt is, vertelt Chief Product Officer en medeoprichter Eduard Castañeda.
In deze serie schetst Solar365 de opgave richting Europese elektrische mobiliteit. In deel 1 staan de getallen en het beleid centraal, hoe ziet die opgave eruit? In deel 2 het toekomstperspectief voor de gebouwde omgeving als laadinfrastructuur, in deel 3 de elektrische auto’s, in deel 4 de toekomstige laadoplossingen en in deel 5 de laadpaal van de toekomst.
Wallbox is in 2015 in Barcelona opgericht en is daarna in een razend tempo doorgegroeid naar een bedrijf met ruim 700 medewerkers in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Het bedrijf realiseert geavanceerde oplossingen voor het laden van elektrische voertuigen en het energiebeheer.
Met een portfolio van laad- en energiebeheeroplossingen voor residentieel, semiopenbaar en openbaar gebruik in meer dan 80 landen is Wallbox snel een leidende speler geworden. Daarbij wil het nog een stap verder gaan door “de relatie van gebruikers met het elektriciteitsnet opnieuw te definiëren”.
Met oplossingen zoals de Quasar (een bidirectionele lader) biedt Wallbox de mogelijkheid op EV’s op- en te ontladen. Zo kunnen gebruikers “hun verbruik beheersen, geld besparen en duurzamer leven”.
Hoe snel kunnen EV’s op- en ontladen met de Wallbox Quasar?
“De Quasar heeft tot 7,4 kilowatt vermogen om te kunnen op- of ontladen, daarmee – en omdat het een gelijkstroomoplader is – is hij efficiënter dan de meeste andere opladers voor thuisgebruik.
De laadtijd is uiteindelijk afhankelijk van de capaciteit van de auto, de Nissan Leaf kan bijvoorbeeld laden en ontladen met 7,4 kilowatt, maar niet alle modellen hebben dezelfde capaciteit.”
Welke EV’s zijn compatibel met de Wallbox Quaser?
“De eerste Quasar is compatibel met CHAdeMO (een DC-laadstandaard voor EV’s) bidirectionele voertuigen, zoals de Nissan Leaf, Nissan ENV-200, Mitsubishi Outlander PHEV en Kia Soul.
We hebben onlangs de Quasar 2 aangekondigd. In Noord-Amerika staat deze gepland voor eind 2022, waarna Europa later zal volgen. Deze bidirectionele oplader zal compatibel met Combined Charging Systems (CCS – een connector voor elektrische voertuigen waarmee bij oplaadpunten zowel wisselstroom als gelijkstroom geladen kan worden) zijn.
Quasar 2 zal compatibel zijn met de volgende generatie EV's en daarom volgen we bidirectionele normen zoals de ISO 15118, die bidirectioneel laden definiëren voor CCS-compatibele voertuigen. Dit zijn de auto's die OEM's (Original equipment manufacturer – producenten die onderdelen leveren voor de assemblage van de auto) de komende jaren willen lanceren.
De Quasar 2 is daarmee een toekomstgericht product voor de nabije toekomst van vehicle-to-everything-technologie. Ford, Hyundai en Volkswagen hebben al aangekondigd dat hun volgende generatie voertuigen in 2022 deze generatie technologie zullen ondersteunen.”
Hoe zal de Quasar 2 er verder uit komen te zien?
“Quasar 2 behoudt de geavanceerde functies en functionaliteit van zijn voorganger, maar biedt óók de black-out-modus. Een unieke functie waarmee EV-bezitters hun auto kunnen gebruiken als noodgenerator in geval van stroomuitval.
Met de black-out-modus kan de EV-batterij worden gebruikt om een huis van stroom te voorzien in het geval van een stroomstoring, zelfs als deze wordt veroorzaakt door een natuurramp. De Quasar 2 zet een huis naadloos over op voertuigenergie wanneer de stroom uitvalt.
Afhankelijk van de auto en het energieverbruik zal de Quasar 2 naar verwachting een huis tijdens een black-out meer dan drie dagen van stroom kunnen voorzien, op basis van het noodzakelijke verbruik van een gemiddeld huishouden.”
Richt Wallbox zich met de Quasar meer op de zakelijke of residentiële markt?
“De Quasar is 's werelds eerste bidirectionele oplader voor thuis. Daarnaast kan hij ook worden gebruikt in commerciële ruimtes en voor elektrische wagenparken, zoals bij ons hoofdkantoor. Maar oorspronkelijk is de Quasar ontworpen voor residentieel gebruik.
Nederland is daarin een belangrijke markt, omdat het een snelgroeiende EV-markt is. Wallbox heeft daarom meer dan ooit geïnvesteerd in een lokale aanwezigheid om de acceleratie van EV-adoptie in de markt te ondersteunen.”
Hoe kan de Europese adoptie van EV’s worden versneld?
“Het decarbonisatiedoel voor Europa voor 2030 is vastgesteld, en zowel regeringen als autofabrikanten promoten elektrische voertuigen als een sleuteltechnologie om klimaatverandering tegen te gaan.
Eén van de factoren die de productie van elektrische voertuigen zal stimuleren, is dat autofabrikanten erop zullen vertrouwen dat de productie van EV’s zal voldoen aan de regelgeving en dat zij hun investeringen terug zullen verdienen.
De adoptie van elektrische voertuigen zal ook afhangen van de openbare infrastructuur. Er zijn meer investeringen nodig om betrouwbare laadstations in de openbare ruimte te bouwen die een gemakkelijke overgang van brandstof naar elektrische voertuigen mogelijk maken.
Ons doel is om bij te dragen aan het versnellen van de acceptatie van EV’s door slimmere en eenvoudigere oplaad- en energiebeheeroplossingen te bieden. Oplossingen die bestuurders helpen, of ze nu thuis, op het werk of onderweg zijn.”
Wat zijn de grootste obstakels voor Europese elektrische mobiliteit?
“Er is een hausse aan EV’s in Europa. Volgens gegevens van de Spaanse bedrijfsvereniging voor de ontwikkeling en bevordering van elektrische mobiliteit (AEDIVE) is Duitsland momenteel de grootste markt voor EV's in Europa, met een marktaandeel van 10 procent.
Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben met een marktaandeel van ongeveer 8 procent vergelijkbare cijfers.
Toch is er nog veel werk aan de winkel en is er nog veel ruimte voor verbetering. De aanschafprijs is misschien wel het grootste obstakel voor de meeste eindgebruikers, waarvan we verwachten dat deze zal dalen naarmate meer mensen EV’s omarmen.
Het tweede obstakel was de toegang tot efficiënte en betrouwbare laadinfrastructuur. Om deze reden begon Wallbox zich te concentreren op thuisladen, waar het meeste opladen daadwerkelijk plaatsvindt. Naarmate we EV-rijders beter leerden kennen, zijn we overgestapt op semiopenbaar opladen.
Sindsdien heeft Wallbox twee openbare opladers onthuld, de Supernova en de Hypernova. Beide laders zijn ontworpen om bestuurders toegang te geven tot snel, efficiënt, betrouwbare en openbare laadoplossingen.
Tegen ongeveer de helft van de investeringskosten van vergelijkbare opladers, heeft de Supernova een lichtgewicht modulair ontwerp dat gemakkelijk transport, installatie en naadloos onderhoud mogelijk maakt.
Supernova is namelijk samengesteld uit zes onafhankelijke voedingsmodules die de flexibiliteit bieden om het vermogen en de systeembetrouwbaarheid in de toekomst te upgraden.
Het is cruciaal dat bedrijven en overige spelers de transitie aansturen. Door het voor mensen gemakkelijk te maken om over te stappen, kunnen we de transitie naar elektrische mobiliteit versnellen.”