Essent: 'Grote verschillen in energiekosten tot 2035'

05.02.2024 Anne Agterbos

Essent:

Door stijgende belasting op gas, netbeheerkosten en energieprijzen zal voor alle consumenten de energierekening stijgen richting 2035, blijkt uit onderzoek van Berenschot in opdracht van Essent. Vooral huishoudens met lage inkomens, woonzaam in een appartement, oud rijtjeshuis of huurwoningen zullen getroffen worden door de oplopende prijzen, waardoor de verschillen in energierekening toenemen de komende tien jaar.

Voor huishoudens met een cv-ketel worden de energiekosten hoger dan voor huishoudens die verduurzamingsmaatregelen kunnen treffen. Volgens Resi Becker, CEO van Essent, gaan huishoudens die niet kunnen verduurzamen jaarlijks 800 euro extra betalen aan energie. Huishoudens met een warmtepomp en zonnepanelen profiteren juist van een lagere belasting op elektriciteit en krijgen niet te maken met een hogere belasting op gas.

De factoren die van invloed zijn op de hoogte van de energierekening tot 2035 zijn onder andere de stijging van het vaste deel van de energierekening, zoals netbeheerkosten, leveringskosten en de energiebelasting, kosten kunnen hierdoor oplopen tussen de 5 en 15 procent. Daarnaast blijft de prijs voor gas en stroom naar verwachting op hetzelfde niveau als 2023. Dit komt door de kosten die die het verplicht bijmengen van groengas met zich meebrengt, Europese CO2-heffing en toenemende onbalans, en onzekerheid op de energiemarkt.

Volgens Becker moet er maatregelen komen om huishoudens te ondersteunen, zoals het verlagen van de gasbelasting en het verlagen van netbeheerkosten. Essent pleit dan ook voor het Tijdelijke Noodfonds Energie, om mensen te helpen hun energierekening te betalen. Becker stelt dat 2,8 miljoen huishoudens niet voldoende financiële middelen hebben om hun huis te verduurzamen. Het kabinet moet daarom ook subsidies beschikbaar stellen voor woningisolatie en warmtepompen.