EU haalt alles uit de kast voor heropbouw PV-productie

01.04.2022 Joyce Beuken

EU haalt alles uit de kast voor heropbouw PV-productie

De Europese Commissie zal "alles doen wat nodig is" om de Europese industrie die onderdelen voor zonne-energie-installaties produceert, weer op te bouwen. Dat zegt Kadri Simson, de EU-commissaris voor energie, inhakend op de plannen die worden uitgewerkt om de afhankelijkheid van Russisch gas snel te verminderen.

De invasie van Oekraïne door Rusland, Europa's grootste gasleverancier, heeft de Europese Unie ertoe aangezet het Russische gasverbruik dit jaar met tweederde te verminderen en tegen 2027 te beëindigen.

Conferentie in Brussel
De Commissie werkt aan een gedetailleerd plan, dat in mei wordt verwacht, voor de manier waarop de 27 landen van de EU dat doel kunnen bereiken. Met een specifieke strategie voor zonne-energie zal worden getracht de vergunningverlening, die tot nu toe de installaties heeft vertraagd, te versnellen, meer overeenkomsten voor de aankoop van zonne-energie te ondersteunen en Europa's productiecapaciteit voor zonne-energie op te bouwen, vertelde Simson op de Solar Power Summit-conferentie in Brussel.

"We moeten de productie terughalen naar Europa, en de Commissie is bereid alles te doen wat nodig is om dat te verwezenlijken," zei ze, eraan toevoegend dat dit ook hulp bij de financiering van projecten zou omvatten.

Antidumpingcontrole
De EU heeft tussen 2013 en 2018 antidumping- en antisubsidiecontroles ingesteld op zonnepanelen uit China, in een poging om Europese fabrikanten te beschermen tegen een vloedgolf van goedkopere onderdelen uit 's werelds grootste producent van zonneproducten.

De Commissie heeft gezegd dat 170 miljard kubieke meter Russisch gas tegen 2030 kan worden vervangen door 480 gigawatt aan wind- en 420 gigawatt aan zonnecapaciteit.

Van 165 naar 1.000 gigawatt
Volgens de industriegroep SolarPower Europe kan de EU met de juiste beleidssteun tegen 2030 een capaciteit van 1.000 gigawatt halen, tegenover de 165 gigawatt die momenteel is geïnstalleerd. Daarvoor moeten eerst de hindernissen op korte termijn worden overwonnen.

"We hebben een tekort aan installateurs, problemen met vergunningen en apparatuur", aldus groepsvoorzitter Aristotelis Chantavas. Hij drong er bij de EU op aan zich ertoe te verbinden om tegen 2030 45 procent van haar energie uit hernieuwbare energiebronnen te halen, in plaats van de voorgestelde 40 procent waarover de EU-beleidsmakers nu onderhandelen.