Europa verhoogt hernieuwbare energiedoelstellingen 2030

13.09.2023 Anne Agterbos

Europa verhoogt hernieuwbare energiedoelstellingen 2030

Het Europese Parlement heeft gisteren gestemd voor een wet die hernieuwbare energie in de Europese energiemix verhoogt. Het overgrote deel stemde in met de wet die de doelstellingen voor hernieuwbare energie verhoogt naar 42,5 procent in 2030. Momenteel ligt dit niveau op 22,1 procent, laat Euractiv weten.

Om de doelen te behalen moet het aandeel hernieuwbare energie dus verdubbelen. De wet heeft ook specifieke doelen voor verschillende sectoren gesteld. Zo moet de mobiliteitssector zijn uitstoot met 14,5 procent reduceren voor 2030. Daarnaast hebben nationale autoriteiten maximaal 12 maanden de tijd om een nieuw wind of solar project te beoordelen.

De stemming had een overgrote meerderheid, 470 beleidsmakers stemde voor de wet, 120 tegen en 40 beleidsmakers onthielden zich van de stemming. De deal werd eerder dit jaar ook al besproken maar Europese landen konden het in maart niet eens worden over de rol van kernenergie, daar kon nu wel overeenstemming in gevonden worden. De nieuwe wetgeving draagt bij aan het versnellen van de energietransitie.