Europese energie-efficiëntierichtlijn aangenomen
28.07.2023 Jan de Wit

Na het Europees Parlement is ook de Europese Raad akkoord gegaan met een bindende doelstelling van 11,7 procent vermindering, ten opzichte van 2020, van het eindenergieverbruik tegen 2030. Waar landen nu verplicht zijn om hun eindverbruik jaarlijks met 0,8 procent te verminderen, wordt dit vanaf volgend jaar 1,49 procent per jaar.
De nieuwe bindende richtlijnen voor energie-efficiëntie zijn onderdeel van het omvangrijke Fit for 55-pakket dat de Europese Commissie twee jaar geleden voorstelde. Door landen te verplichten om jaarlijks energie te besparen hoopt de Commissie dat de energie-efficiëntie van gebouwen, industriële processen en vervoersmiddelen omhoog zal gaan.
“Vandaag is er weer een mijlpaal bereikt in de richting van de voltooiing van de Fit For 55-doelstellingen. Onze grotere ambitie en strengere maatregelen op het gebied van energie-efficiëntie zullen de energietransitie versnellen”, aldus Kadri Simson, eurocommissaris voor Energie.
"De voorzieningszekerheid van de EU zal worden versterkt, en onze afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen zal verder afnemen, in overeenstemming met het REPowerEU-plan. De aangescherpte richtlijn energie-efficiëntie zal ons helpen deze doelstellingen collectief in de hele EU te bereiken."
Europese lidstaten zijn nu verplicht om hun energieverbruik in 2030 met 11,7 procent te hebben gereduceerd ten opzichte van 2020. Daarnaast zullen de lidstaten hun jaarlijkse verbruik met 1,49 procent per jaar moeten terugbrengen en geldt er een jaarlijkse reductiedoelstelling van 1,9 procent voor de publieke sector. Ook wordt de jaarlijkse renovatieverplichting van 3 procent uitgebreid naar alle overheidsgebouwen.
Voor bedrijven die veel energie gebruiken komen er extra maatregelen. Bedrijven die jaarlijks meer dan 85 terajoule gebruiken zullen energiebeheersystemen moeten installeren. Anders volgen er verplichte audits. Bedrijven met een energieverbruik boven de 10 terajoule zullen een energieaudit moeten uitvoeren en een actieplan moeten opstellen voor de verschillende aanbevelingen.
Ten slotte zullen eigenaren van datacentra de energieprestatie moeten gaan monitoren. Een Europese databank zal de energieprestaties en voetafdruk verzamelen en publiceren.