Europese markt thuisbatterijen met 107 procent gegroeid

20.12.2022 Simone Tresoor

Europese markt thuisbatterijen met 107 procent gegroeid
©Tesla

SolarPower Europe heeft zijn European Market Outlook For Residential Battery Storage 2022–2026 gepresenteerd waaruit blijkt dat de Europese markt voor thuisbatterijen in 2021 met 107 procent is gegroeid ten opzichte van 2020. Dit komt neer op de installatie van 650.000 thuisbatterijen met een cumulatieve capaciteit van 5,4 gigawattuur.

Deze opkomst heeft onder meer te maken met de groei van de Europese zonne-energiemarkt. Het gemiddelde installatiepercentage van zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij is namelijk gegroeid van 23 procent in 2020 naar 27 procent in 2021.

Duitsland, Italië, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk koplopers
Een handvol toonaangevende landen nam het voortouw in de groei. Met als koploper Duitsland waar voor 1,3 gigawattuur aan thuisbatterijen is geïnstalleerd. De grote verrassing was Italië, op de tweede plek, met 32 megawattuur geïnstalleerde capaciteit per jaar. En dat is een stijging van maar liefst 240 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De enorme groei in Italië vindt zijn oorzaak in een subsidieregeling met zeer voordelige voorwaarden voor de aanschaf van een thuisbatterij.

Oostenrijk stond vorig jaar op de tweede plek en dit jaar op plek drie. Hier werd de subsidieregeling dit jaar stopgezet, maar de marktgroei bleef. Dit komt door een sterke toename van residentiële PV. Het land verdrievoudigde zijn thuisbatterijenmarkt, met een totale capaciteit van 132 megawattuur, met een kleine marge. Op de vierde plek het Verenigd Koninkrijk met 128 megawattuur.

De groei had nog groter kunnen zijn, ware het niet dat er een ernstig tekort aan batterijen is ontstaan en niet aan alle vraag van de klant kon worden voldaan. De opkomst van de thuisaccu’s gaat hand in hand met de groei van het aantal geplaatste PV-installaties. Zo is de groei van het aantal zonne-installaties dat werd verkocht mét accu gestegen van 23 procent in 2020 naar 27 procent in 2021.

Verdere groei in 2022 verwacht
Gezien de grote zorgen over energiezekerheid en stijgende elektriciteitsprijzen is het niet vreemd dat verwacht wordt dat de businesscase voor thuisbatterijen alleen nog maar verder verbeterd. De onderzoekers verwachten dat de residentiële batterijenmarkt een zeer hoog groeipad zal aanhouden.

Nadat de markt 1 gigawattuur bereikte in 2020 en 2,gigawattuur in 2021, zijn de verwachtingen dat er in 2022 3,9 gigawattuur zal worden geïnstalleerd, een stijging van 71 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In de loop van 2022 is de een miljoenste woning met zon-PV en opslag gehaald.

Europese doelstelling voor energieopslag is nodig
Om de groei te kunnen doorzetten wordt in het onderzoek gepleit voor onder meer het ontwikkelen van een Europese doelstelling voor energieopslag, het creëren van prikkels waarbij collectieve en zelf opgewekte energie ook leidt tot gezamenlijk en eigen verbruik en het versnellen van regelgeving voor vraaggestuurde flexibliteit.

De voorspelling voor de komende jaren is dat Duitsland de onbetwiste leider op het gebied van residentiële opslag blijft. Op enige afstand gevolgd door Italië en de twee andere leidende markten, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Rond 2026 zullen Polen en Zweden de nummer drie- en vier-positie in Europa in gaan nemen.