EZK Energy Award 2022 gaat naar Verstegen Spices & Sauces

27.01.2023 Jan de Wit

EZK Energy Award 2022 gaat naar Verstegen Spices & Sauces
©MKB-Nederland

Verstegen Spices & Sauces heeft de EZK Energy Award 2022 gewonnen. Het bedrijf heeft planmatig, samen met de netbeheerder, processen naar elektrisch weten om te bouwen, waardoor het dit jaar vrijwel gasloos opereert en de CO2-uitstoot met 40 procent is verlaagd. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt de prijs beschikbaar.

Jacco Vonhof, voorzitter van medeorganisator MKB-Nederland, merkte op dat mkb-ondernemers hard worden geraakt door de energiecrisis en staat energiebesparing bij de meesten mede daarom momenteel op één. Tegelijk zijn ze bezig met verdere verduurzaming voor de langere termijn, maar daarbij missen ze vaak een duidelijk handelingsperspectief.

“Ondersteuning van de overheid is nodig om de verduurzaming te versnellen”, aldus Vonhof. “De randvoorwaarden moeten echt op orde zijn. De grote verbouwing van Nederland vergt onder meer snelle procedures, voldoende netcapaciteit en slimme governance om bedrijven op alternatieven voor gas aan te sluiten.”

Lees ook: Bakkerij Carl Siegert genomineerd voor EZK Energy Award 2022 vanwege zonnedak

Voor de EZK Energy Award 2022 bleef Verstegen Spices & Sauces de andere kanshebbers, Bakkerij Carl Siegert en De Noord-Hollands Bierbrouwerij, voor. Volgens de jury is de winnaar een schoolvoorbeeld van duurzaam ondernemen. Het bedrijf verandert naar een duurzaam totaalconcept dat anderen inspireert.