Goedkope stroom is vaak duurzame stroom: zo garandeert 1Komma5˚ lage stroomtarieven
06.09.2024 Evelien Schreurs
Het uitgangspunt van energiebedrijf 1Komma5˚ is om stroom te gebruiken op de momenten dat die het goedkoopst is. Dat wordt gedaan door een dynamisch energietarief en kunstmatige intelligentie te koppelen aan zonnepanelen, warmtepompen, thuisbatterijen en zelfs laadpalen. Met dit systeem wordt zoveel mogelijk zelfopgewekte stroom gebruikt of afgenomen van het net wanneer de tarieven het laagst zijn.
Volgens een voorbeeldberekening van 1Komma5˚ krijgt een klant met zonnepanelen, een thuisbatterij, dynamisch energietarief en een energiemanagementsysteem een stroomtarief van min 0,15 euro per kilowattuur. Dat gaat om een huishouden met een productie van 3.000 kilowattuur en een thuisbatterij van 10 kilowattuur. Maar de daadwerkelijke stroomprijs verschilt natuurlijk per situatie, zegt Koen Rozendom, directeur en medeoprichter van de Nederlandse tak van 1Komma5˚.
Rozendom: “Zeker met een thuisbatterij en in combinatie met slim aansturen op verschillende energiemarkten is het natuurlijk super belangrijk dat je per geval kijkt wat de effectieve energieprijs is. Voor de een is dat min 10 cent, voor de ander min 15 cent, en het kan misschien nog lager als je bijvoorbeeld heel veel overcapaciteit van zonne-energie hebt.” In de stroomprijs is ook de aanschaf van de zonnepanelen meegerekend.
1Komma5˚ realiseert deze lage stroomtarieven door gebruik te maken van de momenten met goedkope energie. Dat zijn vaak momenten dat een huishouden zelf stroom opwekt met de zonnepanelen of wanneer er veel stroom op het net beschikbaar is op het net door bijvoorbeeld zon en wind.
Dynamisch energietarief en kunstmatige intelligentie
Klanten kunnen bij 1Komma5˚ zonnepanelen, een thuisbatterij, warmtepomp of laadpaal aanschaffen. Die apparaten worden vervolgens bestuurd door de Heartbeat AI, die de apparaten aanstuurt en zo op een slimme manier moet inzetten. Het algoritme maakt bijvoorbeeld gebruik van day-ahead prijzen en weersvoorspellingen om te bepalen wat het meest gunstige moment zal zijn om stroom af te nemen, bijvoorbeeld om de elektrische auto of batterij op te laden.
Daarnaast kunnen klanten van 1Komma5˚ gebruikmaken van de Dynamic Pulse: software die de klant inzicht geeft in de marktprijzen en in het eigen gebruik. Zo heb je je warmtepomp, laadpaal, thuisbatterij, zonnepanelen en je energiecontract in één app. “Je hebt een log waarin je precies kunt zien wanneer de zon jouw auto of thuisbatterij oplaadt, wanneer je van netstroom gebruikmaakt of wanneer de thuisbatterij het huis voorziet van energie”, zegt Rozendom.
Volgens Rozendom sluit dit systeem aan bij een behoefte van consumenten. “Wat we veel meer zien in het afgelopen half jaar is dat de klant die bij ons binnenkomt ook meer op zoek is naar het totaalpakket. We halen nog dagelijks klanten binnen die gelijk een zonnesysteem kopen, inclusief thuisbatterij en energiemanager.”
Afschaffen salderingsregeling
De gemiddelde prijs van min 15 cent pet kilowattuur geldt alleen zolang de salderingsregeling bestaat. Na afschaffing van de salderingsregeling belooft 1Komma5˚ een gemiddelde stroomprijs van 0 cent.
Zonder salderen worden slimme systemen steeds belangrijker, verwacht Rozendom. Dan wordt het veel interessanter om stroom achter de meter te houden en het algoritme op andere instellingen te zetten zodat je zoveel mogelijk stroom thuis gaat gebruiken of op gunstige momenten opslaat.
Lessen uit de nordics
De Nederlandse tak van 1Komma5˚ is begonnen als Zonduurzaam, een bedrijf dat zonnepanelen, laadpalen en soms ook thuisbatterijen installeerde. Tijdens dit werk zag Rozendom een behoefte voor een energie-oplossing die ook na het afschaffen van de salderingsregeling goed werkt. En daarom is Zonduurzaam uiteindelijk de samenwerking met 1Komma5˚ aangegaan.
1Komma5˚ was al actief in onder andere Duitsland, Zweden en Denemarken, en sinds april dus ook in Nederland. Rozendom: “Je wordt in een keer deel van een veel groter deel, een veel grotere missie, een veel grotere visie.”
En van die collega-landen valt zeker wat te leren, volgens Rozendom. “Als je naar de Noordse landen kijkt is bijvoorbeeld de acceptatiegraad voor het dynamische energiecontract veel hoger dan in Nederland. Bijna iedereen heeft daar een dynamisch energiecontract, het is daar veel meer geaccepteerd en veel meer gangbaar.”
Organisch en anorganisch groeien
Rozendom hoopt dat 1Komma5˚ consumenten kan helpen door goedkope stroom te leveren in een grillige energiemarkt. “We zien dat het gros van onze klanten behoefte heeft aan een totaaloplossing. Niet alleen voor nu of waar de komende twee drie jaar waar misschien wel geld mee verdiend kan worden, maar liever een oplossing voor de komende 20 of 25 jaar waarbij je gewoon een investering doet die rendabel blijft.”
En die doelen gaan steeds verder, zegt Rozendom. “Wij willen groeien, en we willen fors groeien. Dat willen we niet alleen organisch, maar we willen ook kijken hoe we via buy and build extra potentiële goede partijen aan ons kunnen binden om een nog stabielere marktpositie te krijgen in Nederland en in België.”