Google: delete diesel, upload batteries

18.12.2020 Simone Tresoor

Google: delete diesel, upload batteries

Google zal bij een van zijn grootschalige datacenter in België zijn dieselgenerator voor noodstroom inruilen voor batterijen. De webgigant laat zijn datacenter in Saint-Ghislain binnen enkele seconden overschakelen naar een batterijen-back-up wanneer er zich een stroomstoring voordoet, valt te lezen op Rechargenews.com.

Back-up is een essentiële ondersteuningsfunctie bij het groeiende aantal energieverslindende  datacenters wereldwijd. En hoewel een toenemend aantal datacenters hernieuwbare  energiebronnen aanboort voor hun belangrijkste stroombehoeften, blijft de back-up gedomineerd door diesel. Een dieselgenerator is namelijk haast onfeilbaar bij stroomuitval.

Eerste wereldwijd

Google beweert dat de gebruikte technologie bij het Belgische project wereldwijd de eerste in zijn soort is.  Over de hele wereld zijn ongeveer 500 van dit soort datacenters in gebruik met een geschatte back-upcapaciteit in diesel van rond de 20 GW.

Grootste on-site PV-implementatie

De internetgigant heeft tot dusver geen details bekendgemaakt over de capaciteit van de batterij of andere technische specificaties, maar zegt alleen dat deze "binnenkort" zal worden ingezet. Het datacenter van Saint-Ghislain is overigens ook al de thuisbasis van de grootste on-site PV-implementatie die jaarlijks ongeveer 2,9 GWh genereert.