‘De sector moet niet langer het businessmodel inzetten als grootste verkoopargument’

22.05.2025 Sjoerd Rispens

‘De sector moet niet langer het businessmodel inzetten als grootste verkoopargument’

Om de energie- en warmtetransitie te laten slagen is er een grote mate van innovatie nodig, maar die moeten ook makkelijk toepasbaar zijn. Tijdens het evenement Nederland Innoveert, dat plaatsvond in The Green Village in Delft, ontmoetten installateurs elkaar om kennis uit te delen en werden meerdere innovatieve producten getoond. Het doel van de middag was om alle partijen uit de sector beter en sneller samen te laten werken.

Op het zonovergoten Hitteplein van The Green Village genieten de bezoekers en wordt er al flink genetwerkt. Er staat ook een installatie die gratis zonnebrandcrème aanbiedt. Andere bezoekers lezen de infoborden met projecten die op het terrein zijn uitgevoerd.

Koen Mulders, namens Currentt een van de organiserende partijen van het evenement, opende de dag in het Co-Creation Centre. “Het idee voor deze dag ontstond drie maanden geleden”, zegt hij tegenover zo’n 120 mensen. “Samen met Solarge, Newton Energy Solutions en Qurmit vonden we dat we meer naar ideeën uit de markt moeten luisteren. Daarom willen we vandaag bevorderen dat we installateurs en innovators meer gaan samenwerken, kennis delen en verbinden en dat we stappen gaan zetten.”

Mulders toont vervolgens de datum 5 mei 2025 op het scherm, met de vraag wat deze datum betekent. “Dit is Earth Overshoot Day”, legt Mulders uit. “Dat is de jaarlijks berekende datum waarop de mensheid alle natuurlijke hulpbronnen heeft verbruikt die de aarde in een jaar kan vernieuwen. Alles wat we daarboven consumeren, nemen we dus weg van de aarde.”

“De uitdagingen binnen de energietransitie hebben nog altijd een actieve impact op gebruikers”, vervolgt Mulders. “Denk aan netcongestie, de hoge kosten en cybersecurity die we moeten verbeteren.  De oplossing is in onze ogen om lokale energie samen te brengen. Daar zijn de experts uit de branche het ook wel over eens.”

Afvalstrook van twintig meter met afval
Jorgen Derksen van Solarge neemt vervolgens het woord over. “Wij maken recyclebare zonnepanelen en we focussen daar met een reden op.” Derksen laat vervolgens een plaatje zien met een veld vol afval van zonnepanelen. “Het afval van zonnepanelen is een enorm groot probleem. En wat we op het plaatje zien wordt met conventionele zonnepanelen alleen maar realistischer. Conventionele panelen zijn, in tegenstelling tot wat mensen vaak denken, geen fotolijstjes die je makkelijk los kan klikken.”

“Wat we op dit vlak jaarlijks aan afval produceren staat gelijk aan een afvalstrook van twintig meter breed”, vervolgt Derksen. “Om het in perspectief te zetten, dat zijn meerdere snelwegen bij elkaar. Daar moet een oplossing voor komen en wij introduceren daarom een nieuw zonnepaneel. Het is 100 procent circulair, het bespaart ruim 50 procent aan gewicht en 80 procent minder CO2. Er zit ook geen PFAS in.”

Derksen sluit zijn betoog af met een stelling voor het publiek om over na te denken. “De sector moet niet langer het businessmodel inzetten als het grote verkoopargument. De sector moet zich veel mee richten op waarde, impact en klantbeleving.”

Brandveilig, stil en circulair
Nadat de aanwezigen een tour kregen over het terrein van The Green Village, werd er aandacht besteedt aan de nieuwste thuisbatterij van Qurmit, die volgens het bedrijf de eerste die werkt op basis van gel waarin het accuzuur is verpakt. Het bedrijf heeft de batterij louter met behulp van Europese partners gemaakt, om de strijd met China aan te gaan, die op grote schaal de veelgebruikte lithium-ion batterijen produceert.

Lees ook: Solar365 - 

Paul Bijvoet, van Newton Energy Solutions, was de laatste spreker van de dag en hij informeerde de zaal over de NEStore, de nieuwe generatie warmtebatterij. NEStore is een innovatief warmteopslagsysteem op basis van proceswater. De compacte warmtebatterij zet duurzaam opgewekte stroom, van bijvoorbeeld zonnepanelen, om in warmte en slaat deze op in de innovatieve vacuüm geïsoleerde tank, gevuld met proceswater.   Deze nieuwe, oorspronkelijk in TNO-laboratoria ontwikkelde technologie houdt het proceswater wekenlang op hoge temperatuur met minimaal energieverlies.

 “De grote voordelen van deze warmtebatterij zijn de langdurige opslag”, zegt Bijvoet. “De opslag is zodanig dat je de batterij dagen achter elkaar kan gebruiken, wat zorgt voor wekenlange beschikbare warmte. Daarnaast is de batterij volledig brandveilig. Hij is stil, circulair en heeft weinig onderhoud nodig. Tot slot is de batterij veelzijdig en modulair. Hij past in elke woning of utiliteitsgebouw en is schaalbaar qua inzet.”