Green Energy Day maakt een forse sprong
21.03.2025 Gijs de Koning

Aankomende maandag 24 maart is het Green Energy Day. Green Energy Day markeert de dag waarop alle duurzame energie die Nederland in een jaar produceert, hypothetisch 'op' zou zijn als we deze vanaf 1 januari achter elkaar zouden gebruiken. Het doel is om in 2050 deze dag op 31 december te laten vallen zodat Nederland helemaal op duurzame energie draait. Het is nog wel een uitdaging om daar te komen. Vorig jaar viel Green Energy Day op 8 maart.
Om in 2050 Nederland het hele jaar door te voorzien van duurzame energie, moet Green Energy Day elk jaar twaalf dagen opschuiven. In 2025 is deze dag zestien dagen opgeschoven ten opzichte van 2024. “Dit jaar is Green Energy Day maar liefst zestien dagen opgeschoven! Dat is een record. Als we jaarlijks minstens twaalf dagen opschuiven, komen we in 2050 uit op 31 december. Dan is al onze energie hernieuwbaar,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). “Dat is nodig voor betaalbare energierekeningen en meer energie van eigen bodem.”
Duurzame energie in Nederland komt voornamelijk van zonne-energie en wind op zee. Hoe hoger het aandeel duurzaam opgewekte energie, hoe verder Green Energy Day uiteindelijk wordt opgeschoven. In 2025 is het aandeel duurzaam opgewekte energie naar verwachting 22,5 procent. Dit is niet alleen het aandeel aan duurzaam opgewekte stroom, wat inmiddels al meer dan de helft van het Nederlandse stroomverbruik is, maar gaat ook over duurzame warmte en mobiliteit, dus zonder aardgas en andere fossiele brandstoffen.
De groei in het aantal zonnepanelen en de energie afkomstig van windmolens op zee dragen volgens de NVDE met name bij aan de verschuiving van Green Energy Day. Ondanks een daling in de groei voor de residentiële markt voor zonnepanelen is er volgens onderzoek van Dutch New Energy Research in 2024 nog steeds 1,13 gigawattpiek bijgeplaatst. In de commerciële sector blijven de verkoopcijfers nagenoeg gelijk. Daarnaast speelt volgens de NVDE ook het toenemende gebruik van biobrandstoffen een belangrijke rol.
Wat kunnen we doen om Green Energy Day verder op te schuiven?
Om ervoor te zorgen dat Green Energy Day blijft opschuiven moeten er zowel aan de vraag- als de aanbodkant veranderingen plaatsvinden. Er kunnen zowel grote als kleine aanpassingen worden gedaan om Green Energy Day volgend jaar nog verder te laten opschuiven.
NVDE stelt dat als we allemaal onze autobanden op spanning houden we Green Energy Day 7 uren kunnen opschuiven. Als we alle daken gaan isoleren levert dit drie hele dagen op en als alle huizen met een hiervoor een geschikt dak zonnepanelen nemen, scheelt dit bijna een hele maand. Een warmtepomp in elke daarvoor geschikte woning kan zelfs 39 dagen opleveren.
Regionale verschillen
Wel zijn er grote verschillen per regio. Zo loopt Europa als geheel al een stuk voor op Nederland. Over het gehele werelddeel valt Green Energy Day namelijk op 15 april. Uitschieters binnen Europa zijn volgens de NVDE IJsland en Zweden. In Zweden lag Green energy Day in 2022 op 24 augustus. Zweden heeft een sterke duurzame energie-infrastructuur en maakt veel gebruik van waterkracht. In IJsland lag green Energy Day in 2022 maar liefst op 22 november. IJsland maakt voornamelijk gebruik van geothermische energie uit de warme vulkanische ondergrond.
Binnen Nederland scoort Zeeland het laagst. Hier wordt relatief veel energie verbruikt door de industrie en zijn er minder bronnen van duurzame energie waardoor Green Energy Day er dit jaar op 22 februari valt. In Flevoland valt Green Energy Day op 27 augustus, doordat de provincie naar verwachting al meer dan de helft van zijn gebruikte energie duurzaam opwekt.
Kansen in de markt
Green Energy Day is bij uitstek een kans voor installateurs en adviseurs in de sector om in te spelen op de toenemende vraag naar duurzame installaties. De berekeningen van de NVDE kunnen worden gebruikt om aan te geven welke maatregelen de meeste impact hebben op het verduurzamen van Nederland. De rol van zonnepanelen, warmtepompen en batterij-installaties wordt alleen maar belangrijker naarmate de nationale doelstellingen voor 2030 en 2050 dichterbij komen.
De groeiende markt voor warmtepompen en batterij-installaties kan dan ook voor een groeiende behoefte aan elektriciteit zorgen. Om deze elektriciteit op een duurzame manier te kunnen blijven opwekken zal zonne- en windenergie een belangrijke rol blijven spelen in het energiesysteem van de toekomst. Green Energy Day is hiermee niet alleen een maatstaf voor hoe goed Nederland bezig is met verduurzamen, maar ook een indicatie van de uitdagingen en kansen die nog voor ons liggen.