Grootste batterij van Nederland draait en kan net gaan stabiliseren

07.10.2022 Jan de Wit

Grootste batterij van Nederland draait en kan net gaan stabiliseren
©GIGA Storage

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, heeft de grootste Nederlandse batterij ‘op stroom gezet’. De GIGA Buffalo heeft een vermogen van 25 megawatt en een capaciteit van 48 megawattuur, en kan het elektriciteitsnet op een duurzame manier helpen stabiliseren. Vergeleken met een gascentrale bespaart het GIGA Storage-project 8.532 ton CO2-uitstoot per jaar. Ondertussen maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend non-firm ATO’s voorlopig te gaan gedogen.

De grootste batterij van Nederland is aangesloten op het elektriciteitsnet en aangezet door minister Jetten. Daarbij onderstreepte hij nogmaals het belang van energieopslag voor de versnelling van de energietransitie.

Om vraag en aanbod van elektriciteit op elkaar af te stemmen en bij te weinig zon- en windproductie elektriciteit te leveren, worden nu voornamelijk gas- en kolencentrales ingezet. Voldoende batterijen kunnen de inzet van gas- en kolencentrales voor een groot deel van het jaar overnemen. Zo kan de GIGA Buffalo project 8.532 ton CO2-uitstoot per jaar voorkomen en helpen het net in balans brengen.

ACM gedoogt non-firm ATO’s voorlopig
Door batterijen op strategische plekken aan het Nederlandse elektriciteitsnet te koppelen, kan er meer duurzame capaciteit beschikbaar komen voor zowel partijen die energie willen opwekken als ook voor energieverbruikers (industrie en woonwijken). Het zogeheten CO2-vrije regelbaar vermogen.

“Ons doel is om bij te dragen aan het sneller af kunnen schakelen van gas- en kolencentrales”, aldus Ruud Nijs, CEO van GIGA Storage. Het bedrijf heeft de batterij ontwikkeld, die Eneco langdurig gaat huren.

“Batterijen kunnen de balanceringsrol overnemen en tegelijkertijd lokaal partijen helpen om wel aangesloten te worden op het elektriciteitsnet. Door op strategische locaties energieopslagprojecten te gaan realiseren, willen we het verschil maken in de energietransitie.”

Belangrijke stap in dat proces is dat de ACM de non-firm ATO’s voorlopig gaat gedogen totdat er nieuwe wet- en regelgeving voor is, aldus Daan Schut, CTO bij Alliander. Een non-firm ATO (of contract) is een aansluit- en transportovereenkomst waarin de vaste levering van energie niet is gewaarborgd.

“Samen met ACM werken we als netbeheerders aan de aanpassing van de regels, zodat we dit met non-firm contracten goed kunnen inregelen. Super fijn om vandaag te horen dat de ACM, tot dat de nieuwe regels er zijn, de toepassing van Non-firm contracten al zal gedogen. Mooi dat de ACM het voortouw neemt.”