Grootste drijvende PV-installatie van Japan herbouwd na impact van tyfoon

23.02.2021 Joyce Beuken

Grootste drijvende PV-installatie van Japan herbouwd na impact van tyfoon
Ciel&Terre

De grootste drijvende zonne-installatie in Japan is opnieuw ingericht nadat een tyfoon een gigantische impact had, schrijft PV Magazine. Franse drijvende PV-specialist Ciel&Terre stelt dat de centrale is opgedeeld in kleinere eilanden, met een vierkante vorm, om spanningsconcentratie te voorkomen.

Ciel&Terre en de Japanse elektronicafabrikant Kyocera melden dat de 13,7 megawatt drijvende installatie Yamakura in Japan volledig is gereconstrueerd. 16 maanden geleden verwoestte tyfoon Faxai een groot deel van de faciliteit.

Wind 207 km/u

"Het Yamakura-incident speelde zich af in september 2019, toen een van de vijf sterkste tyfoons in 60 jaar zich voordeed in het Chiba-gebied, waarbij windsnelheden tot 207 km/u werden geregistreerd," aldus Ciel&Terre in een verklaring. "Door de ongewone kracht van de tyfoon werd een deel van de drijvende PV-installatie zo zwaar getroffen dat deze moest worden herbouwd."

"We zijn van één drijvend eiland met een complexe vorm gegaan naar kleinere eilanden met een vierkante vorm, om spanningsconcentratie te voorkomen," vertelde een woordvoerder van het bedrijf aan pv magazine. "Het ontwerp met vierkante vormen verhoogt de veiligheidsfactoren."

Vorm eiland was probleem

De uiteindelijke, onderliggende oorzaken die werden geïdentificeerd door het METI-onderzoek, dat in april 2020 werd afgesloten, waren de grootte en vorm van het eiland, de spanningsconcentratiebelasting en de veiligheidsfactoren die tijdens de bouw werden gebruikt.

In het rapport van METI wordt geconcludeerd dat de hoofdoorzaak van het ongeval het falen van de ankers was. Het drijvende eiland werd op zijn plaats gehouden door 420 ankers, die verbonden waren met in totaal 823 meertrossen. Tijdens de storm zijn zeven ankers aan het centrale, zuidelijke uiteinde losgeraakt. Nadat de ankers het begaven, begonnen de harsbouten in te storten doordat de windbelasting ongelijkmatiger werd afgevoerd. Na elke bezweken bout nam de belasting op de bouten ernaast toe, waardoor een kettingreactie ontstond. Op deze manier werd de installatie in drie delen gescheurd. Ook de vorm van de installatie speelde een rol, aldus het ministerie.

Nog niet in gebruik

Ondanks het feit dat de heropbouw is voltooid, is de drijvende PV-installatie van Yamakura nog niet opnieuw in commerciële exploitatie genomen. "We zullen in juni een update geven," zei de woordvoerder van Ciel&Terre, zonder verdere details te geven.