Helemaal opladen op vakantie met draagbare zonnepanelen

25.08.2023 Brendan Hadden

Helemaal opladen op vakantie met draagbare zonnepanelen

Vakantie is een kans om lekker onbereikbaar te zijn en alle e-mails en berichtjes te negeren. Maar laten we eerlijk zijn: helemaal zonder telefoon is best moeilijk. Want je wil toch af en toe een foto maken, of de navigatie gebruiken om te kijken waar in dat verre land je precies bent. Gelukkig wordt het steeds makkelijker en goedkoper om zonnestroom gewoon met je mee te nemen. Solar365 dook in de stand van ‘camping-PV’ en legt uit wat voor mogelijkheden er zijn.

De prijs van zonnepanelen blijft maar dalen en iedereen wil PV op hun dak of in hun veld. Maar oorspronkelijk was PV met name populair als stroomvoorziening op plekken waar je anders geen elektriciteit kon krijgen. Huizen in afgelegen gemeenschappen zonder aansluiting op het net bijvoorbeeld. Of een extremer voorbeeld: op satellieten.

Net als de ontwikkeling van grotere installaties heeft ook de ontwikkeling van kleinschalige, draagbare PV-applicaties niet stilgestaan. Voor redelijke prijzen kun je tegenwoordig zelfs in de meest afgelegen oorden of gure festivalcampings je kleinere elektronische apparaten van zonnestroom voorzien.

Solar powerbanks
Als het je eigenlijk alleen gaat om je telefoon van een beetje stroom voorzien is de simpelste optie een ‘solar powerbank’. Deze apparaten bestaan uit een normale powerbank, waarmee je je telefoon kan opladen via een USB-kabel, en een klein ingebouwd zonnepaneel. Net als bij een normale powerbank kun je de batterij opladen aan het stopcontact, alleen kun je deze powerbanks van extra stroom voorzien met een zonnepaneel.

Hierbij moet gezegd worden: het gaat om een klein paneel (zo groot als de powerbank), dus verwacht niet te veel. Powerbanks hebben vaak tussen de 20,000 en 30,000 milliampère-uur aan opslagcapaciteit, waarmee je een telefoon tussen de vijf en tien keer kunt opladen. Hoewel er veel verschillende factoren (zonlicht, de powerbank, hoe vol de batterij is) een rol spelen, schatten de meeste experts in dat het rond de vijftig uur kan duren om de powerbank volledig op te laden met alleen zonlicht.

Je moet de solar powerbank dus vooral zien als een gewone powerbank die je van te voren thuis oplaadt, met de mogelijkheid deze een beetje extra op te laden en wat langer mee te laten gaan. Ook kan het handig zijn als je net even een paar procent nodig hebt om te bellen of een bericht te versturen, bijvoorbeeld in noodgevallen. Prijzen liggen ver uiteen, maar liggen doorgaans tussen de 50 en 100 euro.

Een voorbeeld van een solar powerbank

Draagbare zonnepanelen
Voor degenen die iets meer kunnen sjouwen en iets meer stroom willen opwekken – bijvoorbeeld als je met de camper of auto op vakantie gaat – zijn er ook kleine, draagbare zonnepanelen. Draagbare zonnepanelen zijn vaak ontworpen met transport in het achterhoofd, door ze bijvoorbeeld lichtgewicht en opvouwbaar te maken. Ook halen ze vergelijkbare rendementen (soms 20-24 procent) als hun grotere verwanten op daken.

Wat kun je dan met zo’n draagbaar zonnepaneel doen? Met een van de meest betaalbare opties – de Rockpals SP003 100W Fold Out Solar Panel – heb je voor omennabij de 200 euro een paneel van 100 watt met een gewicht van 5 kilogram. Dat is aanzienlijk meer dan de 5 tot 15 watt die wordt opgewekt met een solar powerbank, en zal je telefoon of andere elektronische apparaten dus ook veel sneller van stroom voorzien.

In combinatie met een batterij kan een draagbaar zonnepaneel verder bijvoorbeeld worden gebruikt om verlichting, een waterpomp, camera’s of microfoons van stroom te voorzien. En als je met een camper op reis bent kun je op de kosten van je stroomaansluiting bij de camping besparen, door zelf stroom op te wekken voor de elektronische apparaten.

Al met al is camping-PV tegenwoordig een betaalbare manier om je apparaten van stroom te voorzien waar dat anders moeilijk zou zijn – of het nu op de wildernis van een afgelegen natuurgebied of een volle festivalcamping is.