Installateur plaatst gebruikte zonnepanelen op daken van gemeente

26.03.2025 Evelien Schreurs

Installateur plaatst gebruikte zonnepanelen op daken van gemeente

Innovaties op het gebied van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren erg hard gegaan. De vermogens van een enkel zonnepaneel zijn opgelopen van 250 naar nu rond de 450 wattpiek per paneel. Om de beschikbare ruimte zo goed mogelijk te benutten worden er zonnepanelen van daken gehaald en vervangen terwijl deze prima nog jaren mee zouden gaan. Zonnepaneleninstallateur legt uit waar de herbruikbare zonnepanelen terechtkomen.

Zonnepaneleninstallateur Zon & Zo installeerde zo’n tien jaar geleden zonnepanelen op een dak in Capelle aan den IJssel. Nu het betreffende gebouw gesloopt gaat worden, kreeg de installateur de vraag of zij een nieuwe bestemming voor de zonnepanelen wisten, zodat ze niet weggegooid hoefden te worden. Zo kwam de gemeente bij Stichting ZonNext terecht en werd besloten het project veel groter aan te pakken: binnenkort liggen er in Capelle aan den IJssel 1.700 hergebruikte zonnepanelen op gebouwen van de gemeente.

Voor Zon & Zo is dit het eerste grootschalige project met hergebruikte zonnepanelen, dat verschilt op een paar vlakken van het werken met nieuwe panelen, vertelt CEO Anxhela Gore. Het belangrijkste is volgens haar om de zonnepanelen vooraf te laten checken op kwaliteit en veiligheid. Dat wordt gedaan door stichting ZonNext, die niet alleen gebruikte zonnepanelen inzamelt, maar ze ook schoonmaakt en controleert op kwaliteit en veiligheid.

“Panelen zijn wel wat groter tegenwoordig, dus je moet goed kijken welke onderconstructie je gebruikt, want die oude afmeting wordt niet altijd meer geproduceerd. Maar daarin zijn ook oplossingen te vinden”, zegt Gore. Voor de zonne-installaties in Capelle aan den IJssel zijn voor nieuwe omvormers en nieuwe onderconstructies gekozen, om meer garanties te kunnen geven over de veiligheid van de installaties. Over de installaties wordt uiteindelijk ook nog een scope-12 keuring uitgevoerd.

Verder speelde de vraag of er een grote partij van hetzelfde type zonnepanelen vrij zou komen, zegt Gore. “Je wil niet op één dak verschillende panelen hebben liggen.” In dit geval kreeg ZonNext een groot aantal panelen van een zonnepark uit Amsterdam.

Niels van Olffen, directeur van stichting ZonNext: "De beschikbaarheid en soepele levering van de zonnepanelen is mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam. Zij ondersteunen ons middels een lokaal hergebruik centrum waar we voorraad van gekeurde panelen opslaan. Dit is cruciaal in stabiele levering naar de markt, omdat ze klaarliggen voor gebruik. Voordat dit centrum er was, konden we pas gaan reinigen en keuren als we een opdracht hadden vanuit partijen als Zon&Zo. Dit betekende dat we niet altijd wat hadden liggen wat passend was en dat het altijd puzzelen was met levertijden en type zonnepanelen. Dit is nu verleden tijd, waardoor we goed kunnen aansluiten bij de behoefte van de markt en de installateur." 

Minder opbrengst, meer circulair
Het kiezen voor gebruikte zonnepanelen ligt niet voor iedereen voor de hand. Een belangrijke reden daarvoor is dat een ouder zonnepaneel wat minder opbrengt dan een nieuwe. “Panelen doen het goed, ook na tien of vijftien jaar doen ze het helemaal prima. Soms worden ze vervangen door een behoefte aan meer stroomopwek op een locatie met beperkte dakoppervlakte, maar de panelen functioneren gewoon goed.”

Dat verschil in opbrengst hoeft overigens niet zo groot te zijn, volgens Gore, al helemaal als het een relatief nieuwe partij panelen betreft. Daarbij is een zo hoog mogelijke opbrengst zonne-energie niet voor iedere klant even belangrijk. Gemeentes, andere overheden en sommige bedrijven leveren graag een klein deel van de opbrengst in, in ruil voor een meer circulair zonnepaneel. 

“Ons voordeel is dat we ons niet op de particulieren richten, maar meer op bedrijven en de overheid. Als je het hebt over circulariteit is de overheid een hele mooie doelgroep, want die kijken natuurlijk niet alleen naar het businessmodel van de zonnepanelen, maar hebben ook oog voor duurzaamheid en hergebruik, en ze hebben een voorbeeldfunctie.”

Gore verwacht dan ook dat soortgelijke partijen voorlopig de doelgroep zullen zijn voor de installatie van gebruikte zonnepanelen. Datzelfde ziet ook ZonNext, die de gebruikte panelen die zij inzamelen ook voornamelijk een nieuwe bestemming geeft bij maatschappelijke partijen.

Voor particulieren is het financiële plaatje over het algemeen wel leidend. En daarbij hebben ze vaak maar beperkte ruimte op het dak waardoor ze met oudere panelen misschien niet de beoogde opbrengt halen, legt Gore uit. “De prijs van zonnepanelen is behoorlijk gezakt en het hergebruiken van oude panelen vraagt natuurlijk ook om kosten, voor bijvoorbeeld transport en de controle.”

Uiteindelijk ligt de keuze voor het hergebruiken van panelen bij de klant. Gore verwacht dat Zon & Zo na dit debuut in Capelle aan den IJssel vaker projecten zal uitvoeren met hergebruikte zonnepanelen. “We werken veel voor gemeenten en we merken dat ze er open voor staan. We benoemen het her en der als we de mogelijkheid zien en we merken wel dat ze enthousiast zijn. Dus ik denk wel, zeker bij deze doelgroep, dat we dit vaker gaan zien.”