Is het einde van de SDE in zicht voor zon?

29.10.2021 Joyce Beuken

Is het einde van de SDE in zicht voor zon?

Valt het doek voor zonne-energie binnen de SDE-subsidie vroegtijdig? Die kans is wel degelijk aanwezig, als we kijken naar de 5-year forecast van Dutch New Energy Research (DNE). Uitgaand van het huidige aantal van projecten in de pijplijn en de historische realisatie zal er in 2025 zo’n 15 gigawattpiek commercieel zonvermogen geïnstalleerd zijn. Doelstellingen voor hernieuwbare energie op land uit het Klimaatakkoord worden daarmee mogelijk ruim voor 2030 bereikt.

Het klimaatakkoord is opgesteld om de internationale doelstellingen uit het Parijsakkoord kracht bij te zetten. Zo wordt onder andere gestreefd naar 35 terawattuur aan hernieuwbare opwek in 2030. Op basis van deze doelstelling is er een maximum bedrag van de SDE+(+)-subsidie gereserveerd om duurzame opwek te stimuleren.

Uitblijven formatie ongunstig voor SDE
Uit de 5-year forecast van DNE valt af te lezen dat er 15,6 gigawattpiek aan commercieel zonnevermogen zal zijn geïnstalleerd in 2025, exclusief residentiële installaties. Afhankelijk van de weersomstandigheden komt dit overeen met tenminste 13 terawattuur. “De gerealiseerde en reeds beschikte hoeveelheid wind op land komt uit op 22 terawattuur. Dat betekent dat zon en wind op land samen nu al in 2025 de 35 terawattuur naderen, waardoor we een vinkje achter de doelstelling kunnen zetten”, stelt Steven Heshusius, hoofdonderzoeker bij DNE.

Welke gevolgen de positieve vooruitzichten hebben voor de aankomende SDE-rondes wordt niet al te snel duidelijk, als gevolg van het uitblijven van een formatie. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Dilan Yeşilgöz-Zegerius geeft aan pas met de afbouw te willen beginnen als het zeker is dat de doelstelling wordt bereikt. Het onderzoek van DNE laat zien dat, wanneer er rekening wordt gehouden met een lager realisatiepercentage, de huidige pijplijn voldoende kan zijn om de doelstellingen een jaar later alsnog te bereiken.

Geen aanvraag zonder zekerheid
Waar afgelopen Prinsjesdag het beschikbare budget voor CO2-afbouw wel naar boven werd bijgesteld, gebeurde dit voor hernieuwbare opwek niet. “Het lijkt erop dat het demissionaire kabinet wacht op de volgende regering om de knopen door te hakken”, stelt Heshusius. Het in stand houden van de regeling in de huidige vorm zorgt er mogelijk wel voor dat het ontwikkelen van nieuwe zonneprojecten stagneert. “Een projectaanvraag indienen zonder zekerheid over de te verwachten inkomsten maakt de investering een stuk risicovoller en minder interessant”, aldus de onderzoeker.

Lees ook: Klimaat- en Energieverkenning 2021: ‘Minder PV door congestie’

Ondertussen onderstreept de pas uitgekomen Klimaat- en Energieverkenning 2021 nog maar eens dat, zelfs nu hernieuwbare opwek op land op de goede weg is om het target te halen, er meer gedaan moet worden om alle doelstellingen uit de Klimaatwet te halen. “Als je bedenkt dat we de komende jaren niet 49 procent maar 55 procent CO2-reductie na moeten streven, dan lijkt het een vreemd moment om de oplossingen die nu al meer kunnen leveren dan de oorspronkelijke plannen een halt toe te roepen", besluit Heshusius.