Kleur geven aan het opwekken van groene energie met BIPV

10.04.2024 Gijs de Koning

Kleur geven aan het opwekken van groene energie met BIPV

BIPV, oftewel building-integrated photovoltaics, beschrijft het opnemen van zonnecellen in het ontwerp van een gebouw. Het meest simpele voorbeeld hiervan is het inleggen van zonnepanelen tussen de dakpannen zodat deze er niet op komen te liggen maar ertussen. Echter gaan de ontwikkelingen op het gebied van BIPV de laatste jaren erg hard en zijn er veel meer creatieve oplossingen om zonnepanelen te verwerken in het design van een gebouw. Winnaars van de 2024 BIPV Award, Kameleon Solar en SOLTECH geven toelichting over de laatste ontwikkelingen op dit gebied.

Kameleon Solar heeft samen met het Belgische SOLTECH de BIPV Award gewonnen voor een gevel van zonnepanelen met daarop een afbeelding van een mijnbouwer. SOLTECH, fabrikant van maatwerkzonnepanelen, produceerde de zonnepanelen met de ColorBlast-technologie van Kameleon Solar voor op de gevel van hun nieuwe fabriek in Genk. De gevel is slechts een voorbeeld van de vele mogelijkheden die BIPV biedt.

Kevin Verpaalen, CEO van Kameleon Solar, licht de techniek achter de gekleurde panelen toe: “De panelen worden zodanig gekleurd dat het rendement op het paneel zo hoog mogelijk wordt gehouden. Met onze slimme software berekenen we welke kleur, contrast en verzadiging het beste kan worden toegepast om het gewenste resultaat te bereiken zonder te veel in te leveren op rendement.”

Om te bepalen welke kleuren het beste kunnen worden gebruikt moet er worden gelet op de kleurverschillen binnen het glas zodat het licht evenredig over het paneel wordt verdeeld. Het algoritme van Kameleon Solar rekent met deze factoren uit hoe de afbeelding moet worden opgebouwd. De klant kan hierna zelf een afweging maken welk paneel met welk rendement het beste bij de situatie past. De afbeelding van de mijnwerker lijkt van een afstand een zwart-wit afbeelding. Echter van dichtbij is te zien dat de afbeelding groen, geel en blauw bevat om het rendement te optimaliseren.

Close-up zonnepaneel mijnbouwer


De zonnepanelen worden van kleur voorzien doormiddel van puntjes inkt die in een zeshoekige vorm aangebracht worden op de glasplaat. Door deze techniek toe te passen wordt voor een gemiddelde afbeelding 20 tot 35 procent op het rendement ingeleverd.

De mogelijkheden met deze technologie zijn eindeloos. Panelen kunnen dezelfde kleur aannemen van de gevel van een gebouw of dak, een nieuw design weergeven op de zijkant of zelfs lijken op een heel ander materiaal. 

Het mooie aan BIPV is dat de terugverdientijd van de panelen praktisch nul kan zijn, legt Verpaalen uit. “We bieden momenteel een op marmer lijkend paneel. Dit is goedkoper dan echt marmer en levert ook nog zonne-energie.”

Bas van de Kreeke, CEO van SOLTECH, ziet een toename in de interesse in BIPV. “SOLTECH ziet elk jaar een verdubbeling in de aanvragen voor slimme oplossingen om zonnepanelen te integreren in gebouwen.” De Nederlandse markt loopt nog iets achter in dit opzicht. Van de Kreeke: “Momenteel is de Aziatische en Amerikaanse markt sterker in opmars.”

Desalniettemin kan BIPV zeer aantrekkelijk zijn voor de Nederlandse markt. Door een gebrek aan ruimte in Nederland kan BIPV een oplossing bieden voor veel bedrijven met hoogbouwpanden. De zijkanten van veel panden bieden nog mogelijkheden voor de toevoeging van PV-modules. Door BIPV kan dit zonder dat het aanzicht van de gebouwen er op achteruitgaat. Kameleon Solar en SOLTECH hebben met hun samenwerking bewezen dat BIPV, op zowel het esthetische als het duurzame vlak, kan bijdragen aan een betere leefomgeving.