Kosten verduurzamen energie-infrastructuur bedragen 102 miljard euro

16.04.2021 Jan de Wit

Kosten verduurzamen energie-infrastructuur bedragen 102 miljard euro

Om Nederland voor te bereiden op de energietransitie is ruim 100 miljard euro extra nodig, dat meldt NRC op basis van onderzoek van het accountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC). Dit is nodig om hoogspanningsverbindingen, ondergrondse kabels en transformatiestations aan te leggen.

PwC deed hiernaar onderzoek in opdracht van de grootste elektriciteits- en gasnetbeheerders. Het bedrag van meer dan 100 miljard kunnen de bedrijven gebruiken om het stroomnet geschikt te maken voor de energietransitie naar een duurzamer energieverbruik.

De onderzoekers melden dat er ieder jaar 1,5 tot 2 miljard euro extra naar de netbeheerders moet gaan tot 2035, plus nog eens een investering van 41 miljard die op kan lopen ‘gezien de dividendverwachtingen van de aandeelhouders’, aldus NRC.

Nieuw model cruciaal

Wanneer het financieringsbeleid van de overheid niet bijgesteld gaat worden, dan vermoeden de onderzoekers dat de netbeheerders genoodzaakt zijn om de extra kosten door te berekenen. In dat geval komt de rekening direct bij de energiegebruiker te liggen, die volgens PwC voor elektriciteit 54 procent hoger kan liggen en 9 procent voor gas. De betrokken bedrijven en de Autoriteit Consument & Markt proberen de rijksoverheid daarom te bewegen om met een nieuw financieringsmodel te komen.