Nieuwe erkenning Zon-PV: veiligheid voor alles

20.08.2021 Simone Tresoor

Nieuwe erkenning Zon-PV: veiligheid voor alles

Iedereen in de PV-sector wil dat geplaatste installaties honderd procent veilig en volgens de regels worden geplaatst. Onlangs plaatsen wij een artikel waarin Wil van Ophem, directeur technische zaken bij InstallQ, de ontwikkelaar van een groot regiment aan kwaliteitsregelingen en verlener van erkenningen aan de vakbekwame installateur, vertelde waarom het tijd was voor een nieuwe erkenning. In dit artikel lees je vooral wat er is veranderd.

Van Ophem: “Installatiebedrijven zeggen weleens: ‘maar ik hoef toch niet erkend te zijn om kwaliteit te kunnen leveren?’ Dat is natuurlijk waar, maar met je erkenning maak jij je kwaliteit aantoonbaar naar de klant. De checklist – die je voor de erkenning moet bewaren - kan zo in je dossier. Daarmee past de erkenning ook in de Wet Kwaliteitsborging van het Bouwen. En dat is echt toegevoegde waarde.”

Twee deelgebieden
De drie pijlers van de erkenningsregeling zijn: vakbekwaamheid, outillage en een checklist ter controle. Van Ophem: “De vakbekwaamheidseisen zijn heel expliciet en praktijkgericht gesteld. Zo weet de installateur precies wat hij moet kunnen en welke gereedschappen hij nodig heeft. Zo is er een outillagelijst opgesteld met de benodigde instrumenten en gereedschappen voor een veilige installatie. Verder hebben we een checklist toegevoegd, die de installateur van A tot Z kan volgen voor een veilige installatie en goede registratie. De toepassing van de checklist wordt ook bekeken bij onze controles.”

Een andere belangrijke wijziging in de erkenning is een splitsing tussen kleine en grote installaties. Zo ondervangen we de grote variatie in omvang en complexiteit in het werkgebied van PV-installaties. We onderscheiden nu twee deelgebieden:

  • Deelgebied 1: zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde tot en met 3 x 25 Ampère en een maximaal AC-omvormersvermogen van 17kW
  • Deelgebied 2: zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde groter dan 3 x 25 Ampère. Wanneer een bedrijf deze erkenning heeft is het automatisch ook erkend voor deelgebied 1. Voor deelgebied 2 dient het installatiebedrijf ook een InstallQ erkenning te hebben voor elektra (laagspanningsinstallaties)


Regelmatig controle
Ben je als installatiebedrijf eenmaal erkend, dan krijg je met regelmaat controle. Zo checkt InstallQ of het bedrijf zich aan de regeling houdt. Met een erkenning voor het deelgebied tot en met 3 x 25 Ampère krijg je minimaal éénmaal per vier jaar een organisatie- en een technische kwaliteitscontrole van InstallQ. Voor het deelgebied groter dan 3 x 25 Ampère krijgt het erkende bedrijf eenmaal per jaar technische kwaliteitscontrole op locatie.

“Deze controles doet InstallQ zelf”, vervolgt Van Ophem. “Zo voeren wij jaarlijks maar liefst 3000 controles uit. De controle bestaat uit twee delen: een administratief en een technisch deel. Dit laatste is een kwaliteitscontrole op het geleverde werk. Stel: een van de medewerkers van het installatiebedrijf heeft op het moment van de controle een fout gemaakt, dan krijgt hij de mogelijkheid die te herstellen. We willen dan echter wel weten waar de fout vandaan komt. Heeft dit te maken met een monteur die niet goed opgeleid is? Komt dit op meer projecten voor? Wat is de oorzaak? Is het een eenmalige fout of is het structureel? Daar zijn we streng in. Zo’n fout wil je in de toekomst voorkomen.”

Eenmalig en jaarlijkse kosten
Inmiddels kunnen installatiebedrijven de opleiding volgen volgens de nieuwe eindtermen van de erkenning. Bij de onderdelen ontwerpen en montage, die eerder ook al in de erkenningsregeling zaten, is niet veel gewijzigd. Bij het installatiedeel moet de installateur wel aantoonbaar een elektrotechnische opleiding hebben. Deze laatste opleiding ‘Installeren elektra tot in de meterkast’, is te volgen bij opleidingsinstituut BDA in Gorinchem.

Voor de Erkenning Zon-PV zijn eenmalige en jaarlijkse kosten van toepassing. Voor deelgebied 1 (kleinere installaties) is dat 93 euro per jaar en voor deelgebied 2 (grotere installaties) is dat 273 euro per jaar. Bedrijven kunnen zich nu inschrijven voor de opleiding bij BDA. Installatiebedrijven met nog de oude erkenning via InstallQ, kunnen nog tot eind 2021 overstappen op de nieuwe erkenning, als ze aan de nieuwe eindtermen voldoen.  

Het maken van een erkenning kost veel tijd, met name het onderdeel vakbekwaamheid. Maar nu staat er een prima erkenningsregeling die de veiligheid van installaties kan garanderen en een meerwaarde heeft voor installateur én consument. “Voor ons als InstallQ ligt de uitdaging vooral in het creëren van draagvlak voor aantoonbaar vakmanschap, gediplomeerde (nieuwe) vakmensen en heldere communicatie naar opdrachtgevers”, concludeert Van Ophem.