Ook met thuisbatterij word je niet volledig energieonafhankelijk
24.04.2025 Evelien Schreurs

Met een thuisbatterij kunnen huishoudens het eigen verbruik van hun zonnestroom verhogen, maar daarnaast wordt ook het energie-onafhankelijk zijn als argument opgevoerd. Door stroom zelf op te wekken en op te slaan ben je namelijk minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Maar is het wenselijk om volledig onafhankelijk te worden? En kan je eigenlijk wel off-grid leven in Nederland?
Steeds vaker wordt gepleit voor niet alleen een duurzamer, maar ook onafhankelijker Nederlands energiesysteem. Door meer energie zelf (duurzaam) op te wekken, hoeft er minder energie geïmporteerd te worden uit andere landen. Een onafhankelijke energievoorziening en schone energievoorziening gaan bovendien vaak hand in hand.
Niet alleen Nederland, maar ook consumenten zouden energieonafhankelijkheid steeds belangrijker vinden. Zelfvoorzienend zijn wordt bijvoorbeeld aangedragen als een van de redenen om een thuisbatterij aan te schaffen. Volgens een eerdere enquête van Soly zou zelfvoorzienendheid zelfs een veel vaker genoemde reden zijn om een thuisbatterij aan te schaffen dan financieel gewin.
Tendens richting meer onafhankelijkheid
Milieu Centraal ziet ook de tendens dat consumenten meer zelfvoorzienend willen worden op het gebied van energie. Precieze aantallen hebben zij hier nog niet over beschikbaar. Wel stelt Milieu Centraal duidelijk dat je ook met thuisbatterij niet energie-onafhankelijk bent.
In principe kan je je aansluiting voor het gasnet of warmtenet en elektriciteitsaansluiting opzeggen. Ook zou je je woning goed kunnen isoleren, energie gaan opwekken en opslaan en minder gaan verbruiken. Maar ook dan is een aansluiting op het gasnet of elektriciteitsnet – voor de meeste huishoudens – nog steeds nodig.
Helemaal ‘off-grid’ gaan is namelijk lastig in Nederland door grote seizoensverschillen in de opwerk van zonne-energie. In de zomer kan je je thuisbatterij dagelijks goed opladen en heb je een lage warmtevraag. Maar in de winter is er een stuk minder zon, over het algemeen niet genoeg om aan de energievraag van de betreffende woning te voldoen.
Milieu Centraal doet een voorbeeldberekening: “Met 10 zonnepanelen wek je jaarlijks ongeveer 3.500 kilowattuur op. Ongeveer evenveel als een gemiddeld Nederlands huishouden in een rijtjeshuis in een jaar verbruikt. Dat is bijna 9 kilowattuur per dag. Een gewone thuisbatterij kan 6 kilowattuur opslaan. Bijna genoeg, zou je denken. Toch niet.”
“Op een gemiddelde zomerdag in juni wekken 10 panelen 15 kilowattuur op. De thuisaccu kan maar 6 kilowattuur opslaan. Die kan dus niet alle zonnestroom opvangen. Op een gemiddelde decemberdag wek je 2,5 kilowattuur op. Veel te weinig om je thuisbatterij vol te laden.”
Andere verduurzamingsstappen
Met een thuisbatterij wordt een huishoudens dus niet energieonafhankelijk. Wel zou met een thuisbatterij, als deze op de juiste manier wordt ingezet, het eigen gebruik van opgewekte zonne-energie aanzienlijk verhoogd kunnen worden. Dan is het huishouden niet volledig energie-onafhankelijk, maar hoeft er minder stroom van het net gebruikt te worden.
Ook de ‘Menukaart voor Groene Groei’ die de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NDVE) eerder aan minister Sophie Hermans presenteerde, laat zien hoe duurzame energie en een onafhankelijker energiesysteem samengaan.
De NVDE meldde daarbij: “Nederland is te afhankelijk van landen die onverwacht de gaskraan kunnen dichtdraaien of de tankers kunnen stoppen. Als we niets extra’s doen, heeft Nederland in 2030 zo’n 13 miljard kuub (duur) buitenlands aardgas nodig. De voorstellen uit de menukaart leiden bij elkaar tot 7,5 miljard kuub minder gasimport per jaar. In 2030 importeren we zonder extra maatregelen ongeveer 50 miljoen vaten aardolie voor de benzine en diesel voor het wegverkeer. Met deze maatregelen kan daar de helft vanaf.”
Het besparen van energie en het duurzaam opwekken kunnen ook voor huishoudens een manier zijn om ‘onafhankelijker’ te worden. Dan hoef je tenslotte minder stroom of gas van het net te gebruiken. Een thuisbatterij zou kunnen helpen bij het verhogen van het eigen gebruik van zonne-energie, maar is niet de enige manier.
Milieu Centraal raadt het in principe af om een thuisbatterij aan te schaffen, vanwege de belasting die deze hebben op het milieu. Mocht je je woning willen verduurzamen, dan zou je beter eerst andere stappen nemen. “Als je toch graag wil verduurzamen, zorg dan voor isolatie als eerste stap. Daarmee bespaar je ook al gas en elektriciteit.”